Generația Z și voluntariatul
16 Iulie 2024, 12:33
Autor: Luoana Pleșea
În România, tinerii tind să aibă o opinie mai bună despre voluntariat decât restul populației. Iar Generația Z reprezintă o parte tot mai mare din voluntari, aducând perspective noi și abordări diverse. Totuși, deși în România voluntariatul este încă perceput de mulți ca fiind o activitate pentru tineri, putem observa că există implicare tot mai mare din partea tuturor categoriilor de vârstă. De asemenea, datele indică faptul că implicarea civică este mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor tinere, a celor cu educație ridicată. Când vine vorba de motive pentru a nu face voluntariat, respondenții tineri invocă lipsa timpului și nevoia de a fi plătiți pentru munca lor. Sunt o parte dintre concluziile studiului de tip Omnibus demarat în cadrul proiectului Voluntariatul în România în anul 2022, desfășurat de Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat. Concluziile au fost analizate de profesorul Gabriel Bădescu, fondator al Centrului pentru Studiul Democrației.
Despre interesul pentru voluntariat am stat de vorbă cu câțiva tineri reprezentanți ai Generației Z – Carmina Cotfas, Izabela Roman și Vlad Papură, dar și cu sociologul Barbu Mateescu și cu Corina Pintea, director executiv al ONG-ului Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat.
Carmina Cotfas, masterandă la istoria artei, voluntară, de un an, la Ambulanța pentru Monumente: „Pasiunea pentru istorie a fost, cred eu, cea care m-a pornit. Știam de proiectele Ambulanței și urmăream de foarte mult timp, până să aplic la prima mea experiență de voluntar pentru ei. În primul meu an de master, în vacanță, am aflat de înscrierile pentru proiectele Ambulanței aflate în desfășurare și am zis să aplic și eu anul acesta, în sfârșit. Nu am crezut că o să mă prindă atât de tare microbul acesta al restaurării. De atunci, am început să activez și la muzeu în restaurare de hârtie, suport papetar și carte. S-a întâmplat totul foarte rapid și mă bucur foarte mult că am găsit latura asta a istoriei care mă pasionează foarte tare și chiar îmi place ce fac. Cred că voluntariatul este o activitate pe care o faci din plăcere. Pentru mine, la pasiunea pentru istorie s-a adăugat și motivația că salvăm patrimoniul, de fapt. E o motivație atât de puternică, încât e foarte greu de descris sentimentul pe care îl ai atunci când știi că, datorită muncii tale, se salvează o parte din cultura noastră, din identitatea noastră”.
În România, Legea voluntariatului prevede că vârsta minimă pentru întocmirea unui contract de voluntariat este vârsta de la care o persoană poate fi angajată. Conform Codului Muncii, acest lucru se întâmplă la 16 ani. Totuși, începând de la 15 ani tinerii pot deveni voluntari, dacă au acordul părinților sau tutorilor legali. Potrivit juridice.ro, voluntariatul nu este plătit, dar organizația-gazdă poate suporta cheltuieli de hrană, cazare și transport. Voluntariatul este considerat experiență profesională, dar nu se recunoaște ca vechime în muncă sau stagiu de cotizare la sistemul public de pensii.