Generația Z: Politician sau activist?
25 Februarie 2024, 16:30
Autor: Cătălin Glăvan
Implicarea tinerilor în politică reprezintă un domeniu deopotrivă captivant, esențial și sensibil în societatea contemporană. În multe societăți, tinerii sunt adesea văzuți ca forțe motrice ale schimbării sociale și politice. Sunt cei care aduc energie, idei proaspete și pasiune în arena politică. Cu toate acestea, nivelul de implicare al tinerilor în politică poate varia considerabil în funcție de contextul cultural, educațional și socio-economic. Unii tineri se implică în politică prin intermediul activismului social, participând la proteste, petiții și alte acțiuni civice. Alții aleg să se implice în partide politice, să-și asume roluri în organizații politice de tineret sau să candideze în funcții publice pentru a contribui la formularea politicilor și luarea deciziilor.
Este intrarea în politică răspunsul pentru tinerii care doresc să aibă un impact asupra politicilor care vor modela viitorul nostru sau este mai bine să fii activist? Răspund reprezentanți ai Generației Z, dar și Octavian Gancea, Președintele Asociației Heroes și Vlad Gheorghe, europarlamentar, fost activist.
„Părerea mea despre politică nu este una stabilită, pentru că nu urmăresc cu exactitate tot timpul ce se întâmplă. Prefer să îmi iau informațiile de pe internet. Încerc să verific informațiile care mă interesează. Cred că opinia îmi aparține și nu mă influențează foarte mult ce zic ceilalți. Nu m-aș vedea făcând o carieră în politică. E ceva nenatural pentru mine. În generația mea există persoane care sunt pasionate de politică și care pot să-și dorească o carieră în domeniu.
Întrebare: Dacă ai observa în jurul tău o problemă pe care ai vrea s-o rezolvi, crezi că ar fi mai util să urmărești o carieră în politică sau să devii activist?Aș vrea să devin activist. Cred că ar fi mai frumos să găsesc oameni care au aceeași problemă și, împreună, să găsim soluții, având o voce mai puternică împreună, pentru a fi auziți și respectați”.
(Radu Gabriel, elev, 15 ani)
„Mi-ar plăcea să mă implic (în politică), dar simt că nu am putere, așa că prefer să stau deoparte momentan și să îmi văd de ale mele, deși conștientizez că este greșit, ar trebui să iau măsuri în această direcție, doar că nu știu de unde să încep. Simt nevoia de schimbări, în primul rând la nivelul învățământului, și cred că nu sunt singura. Simt nevoia de schimbare la nivel cultural, pentru că nu cred că este normal pentru țara noastră să aibă atât de puține oportunități pentru tineri și să lase în urmă părerile lor, să meargă tot pe ceea ce știu generațiile vechi să facă și să gestioneze așa cum au fost ei învățați. Toată lumea cere experiență și toată lumea vrea ca tinerii să aibă un cuvânt de spus, doar că acest cuvânt ori nu este băgat în seamă, ori este trecut cu vederea. Nu cred că aș alege să intru în politică, deși sunt actriță nu cred că am învățat să mint suficient de mult încât să intru în politică. Cred că aș alege să fiu activistă, pentru că acolo aș putea să fiu sinceră și să lucrez cu oameni pentru un scop cu adevărat important. Nu cred că tinerii care intră în politică o fac pentru propriul interes neapărat, deși cred că există și astfel de situații. Poate sunt și persoane care o fac cu bune intenții, însă intențiile bune și inocente ale tinerilor se pierd pe parcurs, când întâlnesc intențiile celor mai experimentați. E mult mai ușor să intri în jocul celor care au experiență în asta decât să rămâi pe propria ta cale”.
(Roxana Alexandra, actriță, 24 de ani)