Generația Z: Nu înțeleg politica, dar o să merg la vot
12 Februarie 2024, 04:21
Autor: Cristina Ghelasie
România își cheamă anul acesta alegătorii la urne de mai multe ori. În 2024 alegem primarii, parlamentarii, președintele și pe cei care ne vor reprezenta în Parlamentul European. Primele alegeri sunt programate în 9 iunie.
Trebuie să cunoaștem politică, pentru a putea vota?
Cât de bine înțeleg tinerii sistemul politic actual? Sunt ei cu adevărat interesați de procesul electoral sau oferă răspunsuri neutre, ca să nu fie judecați ulterior pentru alegerile politice pe care le fac?
De unde ar trebui să învețe tinerii despre cum se conduce o țară, cum funcționează instituțiile statului și cum ajung acolo politicienii?
Să fie familia cea mai bună sursă sau școala?
Răspund la întrebări câțiva studenți, un elev de liceu, Răzvan Pantelimon - lector universitar doctor la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius și un politician - eurodeputatul Vlad Gheorghe.
ADINA ALTSTADTER, elevă, 15 ani: “Sincer, nu cred că familia este o sursă bună de documentare și informare despre politică, pentru că își poate impune uneori punctul de vedere asupra tinerilor și îi poate influența să creadă lucruri care țin de propria opinie. În schimb, cred că școala are cea mai bună abordare față de politică pentru că îți prezintă fapte obiective și fără să țină partea cuiva”.
CRISTIAN DANIEL STAMBULI, student, 23 ani: “În primul rând, ca un cetățean să poată să ajute politica, acel cetățean trebuie să știe ce înseamnă politică. Dar noi nu avem așa ceva, noi nu avem educație politică. Eu nu știu ce este politica sau cum este organizat Parlamentul, Guvernul. Am 23 de ani și aș merge la vot nu dintr-un motiv demn sau lăudabil, ci doar dintr-o rebeliune sau, mai degrabă spus, plictiseală. La nivel european, acolo cred că nimeni nu știe cine candidează, dacă noi suntem orbiți cu informația asta de tip scandal continuu. Alegerile europene cred că sunt cele mai complexe, cu cele mai multe ramificații. Ca să poată să mă ajute politica, trebuie s-o înțeleg și trebuie adusă jos, la nivelul cel mai ușor de înțelegere. Singurul lucru pe care îl înțeleg este faptul că unele decizii politice s-ar putea să mă influențeze mai mult negativ decât pozitiv”.