Generația Z: De ce cred unii tineri din ce în ce mai mult în teoriile conspirației?
11 Aprilie 2023, 06:19
Autor: Sorin Șchiopu
Un studiu publicat la începutul acestui an în Franța arată că, față de acum 50 de ani, a crescut semnificativ numărul tinerilor care se îndoiesc din ce în ce mai mult de știință și acordă credit teoriilor conspirației. În perioada pandemiei, tot mai mulți tineri s-au lăsat influențați de teoriile conspirației care circulau pe rețelele de socializare. Spre exemplu, că virusul ar fi fost creat artificial pentru a reduce numărul populației (sau pentru a „scăpa” de persoanele în vârstă). Ori, că vaccinurile conțin cipuri care ne sunt inoculate pentru a putea fi urmăriți și controlați mai ușor.
Teoriile conspirației circulă și în prezent în legătură cu generarea artificială a cutremurelor sau a modificărilor climatice.
Pentru a afla ce factori îi pot determina pe tineri să creadă și să difuzeze teorii ale conspirației și ce s-ar putea face pentru a contracara acest fenomen, am stat de vorbă cu psihologi și cu profesioniști media. Ce măsuri se au în vedere la nivel european pentru combaterea teoriilor conspirației? Răspunde europarlamentarul Eugen Tomac.