Timpul prezent în literatură: Bogdan-Alexandru Stănescu: „Personajul meu trăiește într-o nevroză continuă, ca și poporul din care apare.”
18 Martie 2022, 17:06
Bogdan-Alexandru Stănescu a publicat recent romanul „Abraxas”, la Editura Polirom, o carte a memoriei, scrisă cu o forță narativă aluvionară, avîndu-l în centru pe Michi Lucescu. Aflat în preajma vîrstei de 40 de ani, lector la Facultatea de Istorie, despărțit de soție și de cei doi copii, Michi Lucescu își revizitează diferite etape ale vieții, ale ratării, cu ajutorul unei construcții de tip „arta memoriei”, așa cum a învățat din textele anticilor. Povestea îl urmărește pe Michi din copilărie pînă la vîrsta adultă, într-un flux narativ în care se împletesc figurile memorabile și teribile din familia sa și cîteva fire din trecutul îndepărtat, povestea împăratului Frederic Barbarossa, a poetului Ilarie Voronca, a lui Iacov Levi Moreno și a poetului american Delmore Schwartz.
Bogdan-Alexandru Stănescu a mai publicat romanele „Copilăria lui Kaspar Hauser”, „Caragiale. scrisoarea pierdută” și volumele de poezie „Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul”, „anaBASis” și „Adorabilii etrusci”.
18 martie 2022, ora 18.00
Realizatoare: Adela Greceanu