Ascultă Radio România Cultural Live

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”

28 Februarie 2025, 14:30

Dr. Silvia Amalia Nemeș este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Institutul de Științele Vieții, Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor. Dr. în biotehnologii, specializată în fermentație pe substrat solid. Amalia Nemeș explorează metode inovatoare pentru reutilizarea deșeurilor rezultate din industria cerealelor.

Această cale de cercetare, cumva, se apropie de direcția pe care mama mea a abordat-o în tinerețea ei, ea lucrând într-o fabrică de procesarea cerealelor. Iar mulți ani mai târziu, eu am început să cercetez aceste reziduuri...

Norocul meu a fost ca încă din timpul studiilor universitare, din timpul licenței, să vin în grupul domnului profesor Vodnar (Dan Vodnar, n.r.) ca voluntar. Și fiind voluntar, și plin de energie și la începutul carierei, să zicem așa, eram implicată în toate proiectele care se desfășurau aici. Și cumva prima mea interacțiune cu aceste subproduse a fost în timpul masteratului, unde participam la diferite experimente care aveau loc la noi în laborator, mai exact în extracțiile compușilor bioactivi din cereale. Iar în momentul în care am ales tema de cercetare pentru doctorat, am continuat în această direcție pentru a identifica noi căi prin care putem valorifica aceste subproduse”, povestește Amalia Nemeș.

România produce cantități uriașe de cereale, iar gestionarea deșeurilor rezultate rămâne o provocare. În prezent, acestea sunt folosite în hrana animalelor, însă Amalia și echipa sa dezvoltă metode prin care pot fi transformate în compuși funcționali și în antioxidanți cu aplicații în industria alimentară și farmaceutică.

Dacă ne uităm din punct de vedere al reziduurilor rămase, acestea sunt în cantități foarte mari, iar rolul lor ulterior este cumva prea puțin valorificat. Adică ele sunt folosite fie ca îngrășământ, fie ca hrană pentru animale.

Prin aceste cercetări, noi încercăm să extragem și să producem pe substrat de tărâțe, de cereale, compuși cu valoare adăugată, compuși funcționali, compuși antioxidanți, care ulterior pot fi integrați în noi produse, reducând astfel deșeurile, reziduurile și poluarea asupra mediului.

Ne putem imagina fermentația ca o pânză de păianjen foarte bine închegată, iar în această pânză de păianjen găsim compuși fenolici, compuși antioxidanți, care au un rol benefic asupra organismului nostru. Ei bine, în fermentație, microorganismele pe care le utilizăm degradează, rup firicelele din pânza noastră de păianjen, eliberând compușii care sunt de interes pentru noi.

Privind spre viitor, cercetările Amaliei Nemeș se concentrează pe optimizarea proceselor de fermentație pentru a obține compuși bioactivi în concentrații maxime și în timp cât mai scurt. Dorința sa este de a transforma rezultatele din laborator într-un produs finit – un aliment funcțional, de exemplu, care să îmbine gustul cu beneficiile pentru sănătate.

Mi-ar plăcea în continuare să continui acest demers al tărâțelor de cereale și să identific microorganisme noi pe care le-aș putea utiliza în procesele fermentative. Dar implicit mi-ar plăcea să găsesc o finalitate, adică un produs finit în care să integrez aceste tărâțe, pentru că în momentul de față noi ne oprim cu întreg procesul în laborator (...)

Dar mi-ar plăcea să-i găsesc o utilitate mult mai practică, să dezvolt poate un aliment funcțional, cumva să pot să integrez tărâțele într-un produs disponibil pe piață. Spunem alimente funcționale acelor alimente care aduc și un beneficiu pentru sănătate. Adică alimente în care s-a intervenit, fie s-a adăugat un compus bioactiv, un compus funcțional, un compus cu activitate antioxidantă, antimicrobiană, fie aliment în care s-a produs (în aliment), știu eu, o concentrație mai mare de vitamine sau de minerale, a fost îmbunătățit din punct de vedere funcțional. Cel mai important, așa cum foarte bine știm, sunt concentrația și doza în care le consumăm. E foarte important să știm cu ce să combinăm alimentele între ele, astfel încât să nu exagerăm cu niciunul dintre nutrienții regăsiți în alimente, mai spune Amalia Nemeș.

Pe larg despre toate acestea - astăzi, într-un nou episod Știință cu sare și piper, de la ora 14.30.

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană,...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea , profesorul Dan Vodnar , expert în biotehnologii alimentare explică concepte de...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Ascultă live

Ascultă live

21:00 - 22:30
Românii în lume
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 22:30
Fotbal, Superliga, etapa a 14-a: FCSB – UTA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
22:10 - 23:00
reluare: ÎN PRIM PLAN ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Seară de teatru
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri