Timpul prezent - Gaza, între război și pace. Implicații ale rezoluției ONU | PODCAST
26 Martie 2024, 19:39
Pentru prima dată de când a început războiul din Gaza, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, cu abţinerea SUA, o rezoluţie prin care se solicită „o încetare imediată a focului în timpul lunii Ramadanului (care se încheie în 9 aprilie) şi care să ducă la o încetare de durată a focului”. În același timp se solicită „eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor” deţinuţi de Hamas.
Vorbim despre semnificaţia acestei solicitări, semnificaţia abţinerii SUA (principalul aliat al Israelului) de la vot, perspectiva invaziei terestre în Rafah, în ciuda reacţiilor internaţionale împotriva unei asemenea decizii şi despre criza umanitară de proporţii din Gaza. Invitată: Raluca Moldovan, conf. la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj.
Care e semnificaţia solicitării Consiliului de Securitate al ONU, ar putea reprezenta o presiune suficient de puternică pentru Israel?
Raluca Moldovan: „Această rezoluţie reprezintă un semnal important dat în primul rând de SUA către Israel şi de SUA către comunitatea internaţională că este în regulă să se pună mai multă presiune pe Israel în contextul războiului din Gaza. (...) Rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU au în mod normal forţa dreptului internaţional dar nu sunt obligatorii, în sensul că Naţiunile Unite nu au instrumente de forţă pentru a pune presiune pe subiecţii acestor rezoluţii să acţioneze într-o direcţie sau alta. Aceste rezoluţii au mai degrabă o valoare simbolică, indică anumite trenduri, anumite dezvoltări, dar nu au o forţă juridică imediată şi obligatorie.”
Cum ar trebui să înţelegem abţinerea Statelor Unite (principalul aliat al Israelului) de la votul privind rezoluţia ONU de încetare a focului în Gaza? Care sunt implicaţiile pentru relaţia dintre SUA şi Israel?
Raluca Moldovan: „Semnalul principal dat de SUA este acela de distanţare. Washingtonul îşi ia o distanţă faţă de Israel sau, mai bine spus, faţă de actualul regim al premierului Benjamin Netanyahu, cu care preşedintele american Joe Biden a avut întotdeauna o relaţie dificilă. Implicaţiile practice ale unui astfel de vot şi ale abţinerii SUA au de-a face cu continuarea ajutorului militar american pentru Israel în actualele condiţii de război. Administraţia de la Washington poate decide să limiteze sau chiar să suspende ajutorul militar american, vital pentru Israel.”
26 martie 2024, ora 18.00
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin