Timpul prezent: Dronele rusești și vulnerabilitatea spațiului aerian românesc. De ce e nevoie de o schimbare de legislație?
12 Septembrie 2024, 19:41
De cînd a început invazia Rusiei în Ucraina, mai multe drone rusești au intrat în spațiul aerian românesc. Recent, Ministerul Apărării Naționale a inițiat discuții cu senatorii Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională pentru a actualiza legislația, astfel încît să permită doborîrea acestor drone. Ce prevede legislația României în acest moment și ce măsuri pot fi luate pentru a proteja mai eficient spațiul aerian al României? Claudiu Degeratu, expert în securitate și apărare, ne oferă răspunsuri la aceste întrebări.
În februarie 2024, Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a subliniat nevoia urgentă de a modifica legile, astfel încît România să poată reacționa în fața unei amenințări de acest tip.
Claudiu Degeratu explică: „Nu avem o legislație specifică pentru doborîrea dronelor. Avem doar reglementări pentru gestionarea aeronavelor cu pilot care intră neautorizat în spațiul aerian, printr-o legislație de poliție aeriană aplicată pe timp de pace. În cazul unui conflict, aceasta se transformă într-o forță militară de apărare a spațiului aerian. Problema este că nu avem ceva explicit pentru drone.”
Ministerul Apărării Naționale, prin vocea purtătorului de cuvînt Constantin Spînu, a afirmat că incidentele recente nu constituie un act ostil împotriva României sau NATO.
Claudiu Degeratu consideră însă că „a fost un act ostil, căci drona a violat spațiul aerian național, încălcând astfel suveranitatea statului. Premierul și ministrul apărării, pe de altă parte, au susținut că nu a fost un act ostil, deoarece dronele nu au vizat obiective militare sau de pe teritoriul României.”
Pentru a-și proteja mai bine spațiul aerian, dl. Degeratu sugerează că „monitorizarea este esențială, însă și comunicarea între autoritățile locale și centrale trebuie îmbunătățită. De asemenea, trebuie luate în considerare măsuri mai serioase pentru pregătirea populației, cum ar fi construirea mai multor adăposturi.”
Apasă PLAY pentru a asculta interviul integral cu Claudiu Degeratu!
12 septembrie 2024
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin