Timpul prezent - Cronica unui conflict iminent: Israelul amenință cu ofensiva terestră în Rafah pe fondul crizei ostaticilor
20 Februarie 2024, 20:36
Dacă Hamas nu eliberează toți ostaticii până în 10 martie (data la care începe Ramadanul, luna sfântă a musulmanilor), Israelul va lansa o ofensivă terestră și în Rafah, au anunțat autoritățile israeliene. Rafah este orașul din sudul Fâșiei Gaza unde s-au refugiat aproximativ 1,3 milioane de oameni, mai mult de jumătate din palestinienii din Fâşia Gaza.
În urma atacurilor organizaţiei Hamas din 7 octombrie 2023, peste 1.100 de oameni au fost ucişi şi peste 200 au fost luați ostatici în Gaza. Israelul a declanşat o ofensivă militară în urma căreia aproximativ 30.000 de oameni au fost ucişi.
Ce șanse sunt pentru pauza umanitară în această zonă, cerută de mai multe state? Ce şanse sunt pentru eliberarea ostaticilor? Care sunt perspectivele pentru Gaza, în condițiile în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „Israelul va menţine un control de securitate deplin asupra tuturor zonelor de la vest de râul Iordan”, reafirmându-și opoziția mai veche față de soluția celor două state?
I-am întrebat pe Bogdan Nedea, analist de politică internaţională, şi pe profesorul Liviu Rotman, de la SNSPA, directorul Centrului de Studii Israeliene „Theodor Hertzl”.
Bogdan Nedea: „E imposibil să crezi că nu vor exista victime civile [dacă Israelul va lansa ofensiva şi în Rafah]. Există şi 70.000 de răniţi, mulţi dintre ei în stare gravă şi, pe măsură ce ei vor fi privaţi de alimente, de ajutor medical, şi, dacă Rafah va fi asediată, numărul victimelor civile va creşte. Este vorba şi despre felul în care Hamas acţionează: Hamas întotdeauna şi-a ascuns luptătorii în rândul civililor.”
Liviu Rotman: „Sunt convins de tragedia din Gaza. Dar responsabilă de tragedia palestinienilor este exclusiv organizaţia teroristă Hamas, care foloseşte această populaţie ca scut uman şi îi ia şi din ajutoarele pe care le primeşte. (...) Guvernul israelian a făcut în ultima vreme nişte paşi iresponsabili. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu este ostaticul a doi miniştri extremişti care-i impun paşii. Ultima noutate este hotărârea guvernului israelian de a nu-i lăsa pe arabi să urce la Muntele Templului, care este o treabă foarte gravă. (...) Exista un mic progres în privinţa unui armistiţiu, dar prim-ministrul israelian, din motive politice şi personale, a torpilat aceste tratative.”
20 februarie 2024, ora 18.00
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin