Timpul prezent - „Atenție, cade democrația!” Un avertisment și câteva soluții...

27 Martie 2025, 19:50
„Atenție, cade democrația!” este titlul unui raport lansat de Fundația Konrad Adenauer din România, o culegere de articole despre cum poate fi combătut, pe termen lung, declinul democrației de la noi.
Care sunt primele semnale că democrația începe să se clatine?
Este democrația un sistem fragil sau puternic?
Ce se poate face pentru combaterea declinului democrației – ce se poate face la nivelul autorităților statului și la nivelul societății?
L-am întrebat pe Mihai Marc, unul dintre coordonatorii raportului.
În ultima ediție a Indexului democrației la nivel mondial, realizat de revista „The Economist”, România a fost clasată drept „regim hibrid“. Retrogradarea reflectă o prăbușire semnificativă a indicatorilor democratici. E unul dintre cele mai abrupte declinuri la nivel global - o coborâre cu 12 poziții în clasament. Dincolo de acest accident de parcurs, dincolo de anularea alegerilor și de situația de interimat a președintelui, avem o democrație funcțională?
Mihai Marc: „Fără să intru în scandalul şi şocul de anul trecut, eu cred că a funcţionat democraţia. Problema noastră este că încrederea populaţiei este extrem de scăzută. Şi de aici ne-a şi plecat gândul pentru publicaţie. Câtă vreme nu alimentăm permanent şi nu reconstruim acest fundament, această bază pe care funcţionăm toţi şi unde avem libertăţile cetăţeneşti şi individuale, democraţia cade exact cum cade şi tencuiala de pe casă, încet, încet. (...) Am zis iniţial că suntem poate prea alarmişti cu Atenţie, cade democraţia!, dar când am văzut raportul The Economist, am zis că, iată, e mai multă lume care spune acelaşi lucru. Cred că suntem suficient de critici dar şi constructivi în acest raport, aducem şi soluţii. Avem câte patru, cinci pagini pentru fiecare articol, unde prezentăm problemele, dar e important să venim şi cu soluţii.”
Cum restabilim încrederea cetăţenilor în sistemul democratic?
Mihai Marc: „Vorbind cu ei, explicându-le ce facem, dând socoteală pentru banii publici, făcând asta constant, regulat, cu respect, sinceritate şi transparenţă. E un proces extrem de lung, e un maraton. Din păcate, cred că instituţiile publice şi partidele nu mai pleacă de la 0, pleacă de undeva de la –2 şi au foarte multă muncă de convingere de făcut, iar asta durează. Dar este un proces sănătos şi necesar, cu atât mai mult cu cât influenţele din Rusia, războiul din faţa uşii noastre sunt semne clare de vulnerabilitate, nu mai merge cu faimosul merge şi-aşa. Nu mai merge şi-aşa. Timpul în care am stat într-o oarecare băltire s-a cam terminat.”
Apasă PLAY pentru a asculta interviul integral!
27 martie 2025
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin