Texte şi pretexte - Un hobby transformat în pasiune: expoziţia Oraşe europene. Gravuri şi litografii din colecţia Seltea Gheorghief. Invitată: Cristina Seltea Gheorghief
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
18 Martie 2023, 07:00
„Plăcerea de a colinda anticariatele, în căutare de cărți, ilustrate, și fotografii vechi care să-mi evoce lumi și imagini care azi nu mai există, o am încă din adolescență. Mai tîrziu, în facultate, am avut bucuria să particip la cursurile de estetică și istoria artei ale regretatului profesor Ion Toboșaru., Muzeele de artă au fost un alt factor care mi-au dezvoltat gustul pentru ceea ce e vechi, autentic și frumos. Și, ca o continuare firească, a apărut hobby-ul de a colecționa litografii, fotografii și gravuri de epocă. Aşa s-a născut această expoziţia de la Mogoşoaia.” (Cristina Seltea Gheorghief)
Invitata ediţiei de sîmbătă, 18 martie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este doamna Cristina Seltea Gheorghief, o distinsă colecţionară de litografii, gravuri, acuarele şi uleiuri din secolul al XIX-lea. Erudită, rafinată şi îndrăgostită de frumuseţea clasică, domnia sa a organizat la Galeria Foişor de la Mogoşoaia o expoziţie gîndită plecînd de la colecţia personală şi avînd ca temă oraşele europene de veac XIX. Aşa cum ne asigură iniţiatorea acestui proiect, „expoziția Orașe Europene își propune să aducă în fața publicului o serie de lucrări artistice executate în tehnica gravurii și a litografiei. Aceste tehnici s-au perfecționat în Europa medievală odată cu dezvoltarea orașelor, fiind impulsionate de folosirea pe scară din ce în ce mai largă a tiparului. Selecția expusă pe simezele de la Paletele Brâncovenești înfățișează peisaje urbane (urbanscapes) din unele dintre cele mai importante orașe din Germania, Italia și România secolului al XIX-lea. Importante centre culturale, economice și politice, marile orașe își transmit acest statut prin arhitectură și urbanism. Lucrările înfățișează elemente-cheie care definesc orașul european al secolului al XIX-lea, anume turnul, piața, poarta și biserica în culori calde și armonioase.”
Ne bucurăm că doamna Cristina Seltea Gheorghief este şi o fidelă ascultătoare a Radio România Cultural, o mare prietenă a emisiunii Texte şi pretexte. Invitînd-o să ne descrie expoziţia de la Mogoşoaia, reînnodăm astfel tradiţia de a aduce la microfonul emsiunii noastre ascultători devotaţi ideilor şi valorilor tradiţionale.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, va evoca două ilustre figuri ale culturii româneşti, poetul Alexandru Macedonski şi scriitorul Păstorel Teodoreanu.
Andreea Barbu, PR și membră în echipa de Concept a reţelei Cărturești, ne va vorbi despre proiectul Zilele poeziei. Astfel, luni, 20 martie, ora 19:00, la Cărturești Verona, dar şi online, are loc o ediție dedicată lui Pier Paolo Pasolini cu invitați de marcă: Smaranda Bratu Elian, Dana Barangea, BogdanAlexandru Stănescu, Claudiu Komartin şi Călin Boto, moderatoare fiind Aurora Firța-Marin. Pasolini, cunoscut la noi îndeosebi de cinefilii anilor 70 pentru filmele sale de autor, multdiscutate la vremea respectivă, a fost și continuă să fie prea puțin cunoscut ca literat – ceea ce în primul rînd era. Evenimentul dedicat lui își propune să aducă în atenți apublicului românesc originalitatea și profunzimea operelor acestui creator, în primul rînd ale poeziei sale, dar și ale eseisticii, precum și impactul lor asupra spiritului vremii, pornind de la două frumoase volume apărute în 2022 la Editura Tracus Arte din București: volumul bilingv Pier Paolo Pasolini, Poesie/Poezii și volumul Pier Paolo Pasolini, Scrieri despre literatură și artă.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei universale: la 18 martie 1314 era ars pe rug în faţa Catedralei Notre-Dame un celebru comandant de ordin cavaleresc, după un simulacru de proces ce a condus la dezmembrarea comunităţii sale şi confiscarea de către Regele Franţei, Filip al IV-lea, a imensei averi deţinute de ordin.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu va aborda seria de invincibilitate a tenismenului rus Andrei Medvedev, care a continut inclusiv în turneul de la Indian Wells.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Instructorul de schi, interpretată de Radu Zaharescu, Janine Stavarache, Adina Popescu şi Valeria Ogăşanu.