Texte şi pretexte: Artele şi literatura în comunitatea românească din Spania
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
07 Octombrie 2023, 07:00
„Viaţa unei comunităţi româneşti din Diaspora nu este întreagă în absenţa unui ritm cultural susţinut, bine ritmat de evenimente de amploare. Este cazul românilor din Spania, care se pot bucura între 5 şi 8 octombrie 2023 de un episod spiritual de marcă, organizat la Madrid, Culturo, Festival de Carte & Arte al Românilor de Pretutindeni.” (Valentin Protopopescu)
Invitata ediţiei de sîmbătă, 7 octombrie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este chiar colega mea, Georgeta Drăghici, care ne va introduce în atmosfera Culturo, Festival de Carte & Arte al Românilor de Pretutindeni, eveniment major organizat în capitala Spaniei, Madrid. Georgeta va sta de vorbă cu cîţiva dintre protagoniştii acestui binevenit episod cultural, unul care numără mai multe secţiuni: Salonul de artă fotografică Eva XXI, Masa rotundă moderată de universitarul Felix Nicolau de la UCM, cu tema România şi Spania: traduceri interculturale şi reformarea canonului literar, eveniment la care iau parte Daniel Dejică, Georgeta Drăghici, Roxana şi Antonio Patraş, Maria Pop şi Gelu Sabău, piesa umoristică Vindecătorul de proşti de Nicolae Dincă etc.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne vorbeşte despre marele pictor cretan El Greco, dar şi despre eliberatorul Indiei, Mahatma Ghandi.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei literaturii universale: la 7 octombrie 1849 se stingea la Baltimore un imens scriitor american, poet cu har şi prozator de clasă din categoria noir, cu o genială predilecţie pentru macabru, misterios şi exotic. Lirismul lui, categoric unul de factură romantică, este dublat de o măiestrie fără egal în ceea ce priveşte proza scurtă, de tip nuvelă şi povestire, fiind practic fondatorul genului policier şi ştiinţifico-fantastic în Statele Unite. Memorabile îi sunt poemele Annabele Lee şi Vis într-un vis, iar dintre nuvele se remarcă Prăbuşirea Casei Usher, Cărăbuşul de aur, O coborîre în Maelstroem, Masca morţii roşii, Hruba şi pendulul şi Crimele din rue Morgue.
Prietena noastră, colecţionara de artă Cristina Seltea-Gheorghief, ne va introduce în atmosfera Expoziţiei Costume de epocă şi ornamente din Europa apuseană, litografii color, găzduită între 5 şi 22 octombrie de Galeria Foişor de la Mogoşoaia.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu analizează prestaţia echipei naţionale de rugby a României la Cupa mondială din Franţa.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul Efectul comic, interpretat de Bibanu’ Dem. Rădulescu.