Monica Jitariuc: „Istoria emoji a început cu un buletin Meteo”

28 Martie 2025, 17:27
Într-o lume în care comunicarea digitală este omniprezentă, emoji-urile au devenit un limbaj universal care ne ajută să exprimăm emoții, intenții și chiar să participăm la mișcări sociale. Monica Jitariuc, specialist în comunicare, ne oferă o perspectivă interesantă asupra impactului acestor mici simboluri grafice asupra modului în care interacționăm online. În dialog cu Daria Ghiu, aceasta explică istoria, semnificațiile ascunse și influența emoji-urilor asupra comunicării moderne.
Deși astăzi folosim emoji-urile zilnic, puțini știu că acestea au fost inițial create pentru a îmbunătăți citirea buletinului meteo.
„Istoria emoji-urilor, acestor simboluri grafice care au devenit practic un nou alfabet afectiv, a început destul de devreme cu un buletin Meteo. Undeva în 1999, un operator de telefonie mobilă din Japonia, pentru a face mai ușoară citirea buletinului Meteo, a inventat aceste pictograme care să poată arăta mai ușor când plouă și când e soare.”
De atunci, emoji-urile au evoluat constant, iar astăzi sunt gestionate de Fundația Unicode, care adaugă și elimină simboluri în funcție de tendințele sociale și culturale. În prezent, există aproape 3.800 de emoji-uri disponibile pentru utilizatorii de internet din întreaga lume. Dar, deși avem la dispoziție mii de emoji-uri, cercetările arată că fiecare persoană folosește în mod frecvent doar 5-6 simboluri.
„Se spune că emoji-urile pe care le folosim cel mai des spun foarte mult despre tine, despre cultura din care vii și despre starea ta de spirit. În fiecare an se publică clasamentul celor mai folosite emoji-uri la nivel mondial, dar există, sigur, și o sezonalitate. De exemplu, în luna octombrie cu ocazia Halloween-ul, scheletul și craniul sunt folosite foarte des. În luna decembrie, cel mai folosit este bradul de Crăciun.”
Deși emoji-urile îmbogățesc comunicarea și ajută la clarificarea intenției unui mesaj, ele pot avea și efecte negative asupra modului în care ne exprimăm în scris.
„Uneori, parcă devenim mai săraci în cuvinte, punem emoji și am rezolvat.”
Totuși, studiile arată că partea din creier care procesează emoji-urile este aceeași cu cea care interpretează expresiile faciale, ceea ce le face extrem de eficiente în transmiterea emoțiilor. În plus, acestea pot îndulci tonul unui mesaj și pot preveni interpretările greșite în conversațiile online.
Nu doar că emoji-urile ne ajută să ne exprimăm sentimentele, dar ele pot deveni și instrumente puternice în mișcări sociale. Un exemplu local interesant este „manifestația farfuriilor goale”.
„Indignați de faptul că foarte mulți influenceri fac reclamă jocurilor de noroc, alți mulți influenceri au mobilizat zeci de mii de oameni, comunități întregi, care să comenteze postările plătite ale influencerilor cu niște farfurii goale, adică «vă e foame și de-asta acceptați banii unei industrii care are un impact dovedit negativ asupra multor oameni»”.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.