Nemuritorul Constantin Chiriţă, părintele Cireşarilor. Invitat: editorul şi scriitorul Lucian Pricop
29 Martie 2025, 08:00
„Constantin Chiriţă a fost şi un excelent teoretician al literaturii, unul inedit şi nerecunoscut ca atare, în ciuda faptului că şi-a concretizat desfăşurările teoretice în mod practic, prin scriitura şi textualitatea proiectelor sale editoriale.” (Lucian Pricop)
În ediţia de sîmbătă, 29 martie 2025, a emisiunii Texte şi pretexte, sîntem invitaţi să vizităm Expoziţia 100 de ani de la naşterea lui Constantin Chiriţă. 70 de ani de la scrierea primului volum Cireşarii, un regal de artefacte de arhivă care aruncă o altă lumină asupra marelui scriitor Constantin Chiriţă. Artistul a trăit vremuri înfiorătoare, de teroare politică şi de cenzură ideologică, căpătînd foarte tîrziu drept de semnătură. Două decenii a scris pentru sertar şi şi-a ales ca univers lumea adolescenţilor descrisă genial în ciclul romanesc Cireşarii, pentadă literară care a fost ecranizată în cîteva rînduri, totalul spectatorilor depăşind patru milioane. Alături de Radu Tudoran cu al său Toate pînzele sus, a fost cel mai citit scriitor pentru adolescenţi din perioada de dinainte 1989.
Răzvan Dolea, la rubrica Trei minute post meridian, ne va vorbi despre un sport inedit şi fără mare tradiţie în România, hocheiul pe ghiaţă, altminteri o disciplină atletică extrem de spectaculoasă.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei literaturii universale: la 29 martie 1772 se stingea la Londra un mare filosof şi teosof suedez. Minte enciclopedică şi personalitate de-a dreptul renascentistă, acesta s-a afirmat şi ca anatomist, inginer minier, zoolog, medic, astronom, economist, militar etc. Blazac la supranumit „Budha al Nordului”. Printre operele sale de căpătîi se numără Psihologia raţională, Divina Providenţă, Doctrina lui Dumnezeu şi Apocalipsa revelată.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre un articol provocator apărut în Philomagazine pe tema posibilei dispariţii a majusculelor.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu analizează personalitatea şi progresul jucătoarei italiene de tenis Jasmine Paolini.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul Balada arhitectului... interpretat de Ion Lucian.