O aventură intelectuală la Freiburg-in-Breisgau: Institutul Român. Invitat: scriitorul şi doctorul Mihai Neagu Basarab
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
16 Septembrie 2023, 07:00
„Aproape necunoscut în spaţiul cultural românesc, Institutul Român din Freiburg este una dintre instituţiile cele mai vechi ale exilului românesc postbelic, sursă de primă importanţă pentru istoria acestuia prin bogăţia mărturiilor scrise mergând de la articole de presă sau cărţi pînă la documente de arhivă, unele dintre ele reflectînd activitatea sau acţiunile românilor care «au ales libertatea»” (dr. Mihai Neagu Basarab).
Invitatul ediţiei de sîmbătă, 16 septembrie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este doctorul şi scriitorul Mihai Neagu Basarab, directorul Institutului Român de la Freiburg-in-Breisgau. Aşa cum v-am obişnuit, la fiecare început de sezon în cadrul emisiunii Texte şi pretexte îl avem ca invitat pe redutabilul intelectual care este doctorul Mihai Neagu Basarab, un scriitor profund dedicat cauzei românismului cultural. Domnia sa conduce de o bună bucată de vreme destinele fostei biblioteci româneşti de la Breisgau, un adevărat tezaur de manuscrise, texte, arhive şi publicistică a exilului naţional. Practic, Mihai Neagu Basarab este gardianul inspirat şi vigilent al memoriei noastre din Apus. Şi tot potrivit cu tradiţia, vom discuta cu invitatul nostru despre activitatea Institutului în perioada septembrie 2022-septembrie 2023, indiferent că e vorba despre publicaţia (masivă) a instituţiei, conferinţele, colocviile şi expoziţiile găzduite la Breisgau.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre două ilustre personalităţi româneşti, poetul George Bacovia şi aviatorul Aurel Vlaicu.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei universale: la 16 septembrie 1745 vedea lumina zilei la Sankt-Petersburg, Imperiul Rus, un genial strateg militar, cel care avea să desfiinţeze visul lui Napoleon Bonaparte de a îngenunchia Rusia. Acest feldmareşal din cadrul armatei ţariste a reuşit să tranforme campania franceză din 1812 într-un dezastru care practic a pus capăt Franţei ca mare putere continentală.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu analizează recordul lui Novak Djokovici, 24 de titluri de Mare Şlem, realizat după victoria de la Flushing Meadows.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta E mai..., interpretată de Toma Caragiu şi Carmen Stănescu.