Furtul de la Drents Museum din Assen, un simptom, nu o excepţie. Invitat: istoricul Răzvan Dolea
Texte şi pretexte, sîmbătă, 1 februarie 2025, ora 12.00. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Valentin Protopopescu.
01 Februarie 2025, 08:00
„Românii au greşit, neavînd cerinţe clare de securitate. Asigurătorul a greşit. Muzeul Drents a greşit. Şi Serviciul Naţional pentru Patrimoniul Cultural, care şi-a asumat o parte din daune, a greşit. Lanţul s-a rupt. S-a făcut o mare greşeală.” (Ton Cremers, fost director al Pazei de la Rijkmuseum din Amsterdam)
În ediţia de sîmbătă, 1 februarie 2025, a emisiunii Texte şi pretexte, vom introduce cîteva modificări în structura obişnuită a sumarului. Ca urmare a solicitării unei ascultătoare de 11 ani, Ana, care doreşte două rubrici Ora veselă, am decis să deschid această ediţie cu rubrica de finală, care astăzi se bucură de două volute: cea de debut, sceneta Murături, cu Sanda Toma şi Marin Moraru, şi la finele emisiunii, monologul comic Discul, interpretat de Dem Rădulescu.
Răzvan Dolea este invitatul special al emisiunii, deoarece este interlocutorul ideal pentru a discuta, fie şi în contradictoriu (mai ales!) despre furtul care ne-a şocat pe toţi cei care iubim simbolistica identităţii naţionale: prădarea Muzeul Drents din Assen, Olanda, jaf soldat cu pierderea Coifului getic din aur de la Coţofeneşti şi a trei brăţări dacice din aur pur. Cine e de vină, a fost o organizare profesionistă, ca la carte, sau au existat neglijenţe provocate de incompetenţă sau indolenţă, cine a greşit mai mult, partea română sau cea olandeză, au existat analize ale coeficientului de risc pentru o expoziţie de o asemenea anvergură, era inevitabil acest furt, căci există precedente mult mai celebre etc. – iată universul nostru de interes, unul foarte trist, oricum am da-o la întors.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei sportului mondial: la 1 februarie 1974, la New York, cel mai mare tenismen român primea trofeul „Racheta de Aur” pentru activitatea din 1973, el devenind primul lider ATP din Era Open conform clasamentului computerizat.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici analizează ultimele evoluţii şi polemici din literatura Hexagonului.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu vorbeşte despre lipsa de fair-play a publicului de la Melbourne în raport cu legendarul Novak Djokovici, de zece ori campion la Antipozi.