Radu Paraschivescu - „𝐵𝑟𝑎̆𝑡̦𝑎𝑟𝑎̆ 𝑝𝑒 𝑔𝑙𝑒𝑧𝑛𝑎̆ e ceva complet diferit față de ce am scris până acum, lucru pe care îl veți observa încă de la prima pagină”
09 Decembrie 2024, 12:46
În ultima zi a Târgului de Carte Gaudeamus, Anca Mateescu și Georgeta Drăghici l-au avut ca invitat la Revista Literară Radio pe Radu Paraschivescu, pentru a discuta despre cel mai recent roman al său, Brățară pe glezna ta, publicat de editura Humanitas. Acest roman epistolar de dragoste, plasat în contemporaneitate, marchează o schimbare de stil și tematică față de scrierile anterioare ale autorului.
Radu Paraschivescu a dezvăluit că ideea romanului a apărut spontan, fără o lungă perioadă de incubație, așa cum s-a întâmplat cu alte lucrări. Fascinația pentru scrisori, atât ca mijloc de comunicare, cât și ca formă literară, a reprezentat punctul de plecare al poveștii. În paginile sale, romanul abordează teme profunde precum dragostea, dedublarea identitară și finitudinea vieții.
“Ideea mi-a venit în timp ce îmi analizam nu doar viața mea, ci și viața altora din imediatul meu și a prins contur o poveste. O poveste căreia unii i-au spus de dragoste și n-aș putea să-i contrazic, alții i-au spus un roman al dedublării, nu i-aș contrazice nici pe ei, alții au observat că este un roman despre, printre altele, finitudine, despre finitudinea vieții. Și au dreptate și ei. Cert este că e ceva cum eu nu am mai scris până acum.”
Protagoniștii, Sonia Ispravnic și Filip Aronescu, reflectă parțial trăsături ale autorului. Sonia este o scriitoare de succes, iar Filip este realizatorul unei emisiuni TV intitulate Tragem la titlu, o aluzie la pasiunea autorului pentru cărți și fotbal. Titlul Brățară pe glezna ta a fost ales pentru vibrația sa kitsch intenționată, dar și pentru multiplele niveluri de interpretare.
“Este un titlu care are o vibrație kitsch intenționată. Am vrut să aibă această vibrație. Personajul feminin poartă o brățară pe glezna stângă iar, la un moment dat, într-una dintre scrisorile pe care Filip i le scrie Soniei, închierea scrisorii este <aș vrea să fiu o brățară pe glezna ta>, asta pe deoparte. Pe de altă parte, un alt personaj, o soprană care apare evocată în carte, face parte dintr-un construct în care apare și romanul Brățarea de pe gleznă. Prin urmare, titlul ăsta are cheia sau cheițele lui de decodare și, dincolo de faptul că sună un pic siropos și un pic melodramatic, a făcut impresie.”
Autorul subliniază că romanul poate fi citit ca o reinterpretare a mitului lui Icar, cu Filip aspirând către Sonia, percepută ca un „soare”. În acest mit inversat, Icar supraviețuiește, iar „soarele” se stinge, subliniind complexitatea relațiilor umane și aspirația către idealuri.