REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Beatrice Mahler
28 Aprilie 2024, 06:25
Duminică 28 aprilie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, Șef de Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ” Marius Nasta” din București.
În cele 30 de minute de emisie vom analiza și explica câteva aspecte semnificative privind impactul poluării aerului asupra sănătății noastre, o problemă neglijată cel mai adesea de autorități, dar mai ales de cei implicați în reciclarea sau arderea deșeurilor.
Săptămâna aceasta am fost martorii unui eveniment spectaculos, al cărui impact a fost perceput de foarte multă lume mai ales datorită efectelor neplăcute asupra mașinilor. Masa atmosferică cu praf din Sahara a provocat un disconfort ridicat persoanelor cu astm bronșic, bronhopneumopatie cronică obstructivă sau celor cu anumite tipuri de energii. Fiind un eveniment limitat în timp, efectele au fost circumscrise și controlabile sub acțiunea unui tratament corect. A fost însă un bun prilej de a trage un semnal de alarmă asupra efectelor parșive, lente pe care poluarea atmosferică o poate avea asupra sănătății noastre.
Am discutat cu doamna doctor Beatrice Mahler despre studiile efectuate în ultimii 5 ani alături de Facultatea de Geografie și de Academia de Științe Economice din București privind nivelul poluării din diverse zone din țară și prevalența anumitor boli respiratorii sau cardiovasculare.
În București și județul Ilfov au fost monitorizate în paralel concentrația de particule PM 2,5 și PM 10 înregistrată de cele 10 stații de monitorizare a calității aerului din capitală și numărul de internări din secțiile de pneumologie, cardiologie și neurologie. Conform studiilor efectuate, o creștere cu numai zece micrograme a a concentrației acestor particule în aerul respirat a determinat o creștere semnificativă a numărului de internări. Conform statisticilor oficiale au fost internați cu 900 de pacienți mai mult în secțiile de pneumologie și cu 1200 de pacienți în plus pe secțiile de cardiologie. Pacienții cu diabet și complicații microvasculare specifice diabetului sunt și ei afectați. La neurologie au fost raportate cu aproximativ zece accidente vasculare ischemice mai mult față de medie.
Care sunt mecanismele fiziopatologice implicate în declanșarea acestor acutizări?
Care este rolul particulelor poluante în destabilizarea plăcilor de aterom și activarea cascadei biochimice caracteristice procesului de coagulare?
În ce măsură particulele poluante pot determina anumite leziuni ale arborelui bronșic soldate cu inflamații difuze ale acestuia și multiple cicatrici?
Care este impactul fumatului asupra aparatului respirator și asupra vaselor de sânge?
În ce măsură poluarea din diverse zone ale țării influențează numărul de bolnavi de tuberculoză și vulnerabilitatea față de infecțiile respiratorii?
În ce măsură sănătatea locuitorilor dintr-o anumită zonă a țării depinde și de atitudinea autorităților locale față de colectarea și prelucrarea deșeurilor?
Iată câteva întrebări pe care le-am abordat în dialogul cu doamna doctor Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, Șef de Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ” Marius Nasta” din București.
O emisiune de Daniela Rei Vișan