REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
21 Mai 2023, 05:51
Duminică 21 mai 2023 de la ora 18.00, vă propunem la Radio România Cultural câteva noi informații despre impactul stresului cronic asupra organismului, inclusiv asupra pacienților care suferă de tuberculoză. Vor fi alături de noi doamna doctor Beatrice Mahler, Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București și doamna doctor Corina Zugravu Profesor Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Șef Catedră Igienă și Ecologie.
După cum am precizat și cu un alt prilej, în România se înregistrează anual aproximativ 30.000 de cazuri noi de tuberculoză și 1500 de decese, cifre care ne plasează pe primul loc în UE din acest punct de vedere. Infecția inițială cu bacilul Koch poate trece neobservată în cazul persoanelor cu un sistem imunitar bine dezvoltat. Bacilii sunt inactivați într-un manșon de limfocite și macrofage care limitează diseminarea acestora.
Scăderea activității sistemului imunitar datorită stresului excesiv sau prelungit, declanșarea unei boli autoimune care necesită medicație imunosupresoare, apariția diabetului, a insuficienței renale sau hepatice cronice, corticoterapia, infecția cu virusul HIV sau chiar starea de graviditate pot distruge acel manșon protector cu consecințe grave asupra organismului, mai ales atunci când semnele ce indică reactivarea infecției cu bacilul Koch sunt neglijate sau confundate cu un alt tip de patologie.
Conform statisticilor oficiale, în România 200 de pacienți nou depistați cu tuberculoză au forme rezistente la tratamentul obișnuit, ceea ce implică adoptarea unei scheme terapeutice mai complicate și mai îndelungate, care durează între 18-24 de luni, față de numai 12 luni în formele obișnuite de boală. Adeseori aceste forme de tuberculoză au și o amprenatre clinică mai gravă, cu atingeri ganglionare, cerebrale sau osoase. Depresia și anxietatea îngreunează și mai mult lupta cu boala. Din fericire dotările tehnologice de ultimă generație permit specialiștilor să depisteze în numai 2-3 ore formele de boală rezistente la tratamentul obișnuit. Asta înseamnă un câștig de 3 luni pentru fiecare pacient în parte.
Am discutat cu doamna doctor Beatrice Mahler despre toate aceste aspecte și am rugat-o să ne explice care sunt cele mai mari dificultăți în managementul acestei boli.
Cel de al doilea subiect pe care îl vom aborda în cadrul ediției de duminică 21 mai 2023 a emisiunii REConCHILLiant este legat de stilul de viață adoptat de cei mai mulți dintre noi. Stresul prelungit sau excesiv creează premizele instalării sindromului de burnout și care, conform datelor oficiale transmise cu prilejul organizării conferinței ” Sindromul de burnout: perspective și provocări pentru angajatori și angajați” afectează aproximativ 10 % din populația activă. Așa cum sublinia și doamna doctor Corina Zugravu starea de stres ne modifică semnificativ obiceiurile alimentare; preferăm alimentele procesate, cu mult zahăr și un exces semnificativ de grăsimi ca pe un fel de recompensă la ritmul de muncă intens și dificil. Frecvent acest tip de alimentație se asociază cu un nivel ridicat de sedentarism, cu un program neregulat al meselor și o igienă deficitară a somnului. În felul acesta se creează premizele apariției bolilor cardiovasculare, a diabetului, a disfuncțiilor metabolice, a tulburărilor digestive de tipul intestinului iritabil, a tulburărilor endocrine generate de producția mai ridicată de glucocorticoizi. Ce putem face pentru a sparge acestă spirală patologică vom afla de la doamna doctor Corina Zugravu Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Șef catedră Igienă și Ecologie.
O emisiune de Daniela Rei Vișan