Svetlana Cârstean, în Orașul Vorbește. „La urma urmei, pentru ce e cultura?”
16 Ianuarie 2024, 11:09
„La urma urmei, pentru ce e cultura? Ca să cheltuim banii publici? Pentru asta? Nu este ca să formeze în noi o consistență, un conținut puternic, frumos, bazat pe niște lucruri armonioase, pe o înțelegere, ca să creeze sens, de fapt, pentru existența noastră, pentru existența noastră în interioritatea noastră, în afara noastră și așa mai departe? Cultura nu este în sine doar pentru că e cultură și ea trece pe lângă noi și noi pe lângă ea, și cei mai deștepți o consumă, cei care au posibilitatea o consumă, și cei care nu, nu. Nu. Lucrurile astea trebuie să ajungă în naturalețea lor, în autenticitatea lor. Cultura nu este doar un concept.”
Poeta Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției de poezie Vorpal a editurii Nemira, inițiatoarea proiectului educațional Incubatorul de lectură, a fost invitata Dariei Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, luni, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale. Dialogul s-a purtat în jurul întrebării: „Mai sunt accesibile tinerei generații poeziile și textele literare din vremea lui Eminescu?”
„Nu din lucrurile mari sau din clișee vom recupera cu adevărat relația noastră cu ceea ce conține mod viu, autentic cultura. Sigur că dă bine, sigur că trebuie făcute, dar poate că în același timp trebuie să recuperăm această relație. E un lucru minuțios care trebuie făcut permanent, nu numai de Ziua Culturii.(...) Trebuie să vedem cum putem aduce clasicii spre noi, cum putem reface firele nu numai prin niște plasări în manuale, care presupun obligativitatea. Adevărata șansă este să luăm textele și să le aducem «acum», pentru că una dintre marile calități ale clasicilor este de a fi actuali permanent. Așa se poate rupe distanța asta între ceea ce pare mare, statuar, de neatins, de nediscutat, doar de acceptat, de înghițit și noi. Și totul devine apropriat, devine al tău ca cititor, consumator de cultură. Această apropiere ar duce la intimitate.”