Monica Jitariuc: "Aproape jumătate dintre adolescenți nu verifică niciodată informațiile de pe TikTok, considerându-le credibile"

14 Februarie 2025, 14:31
Într-o lume digitalizată, adolescenții sunt tot mai conectați la platforme precum TikTok, o rețea care le modelează percepțiile asupra sănătății, politicii și vieții de zi cu zi. Monica Jitariuc, specialist în comunicare, a oferit în emisiunea Orașul vorbește o analiză detaliată asupra modului în care tinerii folosesc această platformă.
Ce pericole ascunde TikTok și cum își pot părinții proteja copiii?
Potrivit unui sondaj realizat de World Vision România, 84% dintre adolescenții cu vârste între 14 și 19 ani accesează TikTok zilnic. Însă problema majoră nu este doar timpul petrecut pe platformă, ci și modul în care aceștia percep informația. Acest aspect devine îngrijorător mai ales în contextul conținutului legat de sănătate.
“Unul din zece adolescenți și-a pus singur un diagnostic, bazându-se pe ceea ce a văzut pe TikTok, în timp ce 61% consideră utile sfaturile psihologice de pe platformă.”
Tinerii sunt atrași de conținutul prietenilor și influencerilor, în timp ce jurnaliștii și experții în domeniu sunt urmăriți într-un procent foarte mic, ceea ce ridică semne de întrebare asupra calității informațiilor pe care le consumă zilnic. În plus, adolescenții petrec între 3 și 6 ore pe internet zilnic, iar majoritatea timpului este alocat vizionării conținutului de pe TikTok.
În fața acestor realități, părinții se confruntă cu dilema dintre control și încredere. Există aplicații precum Family Link, care monitorizează activitatea online a copiilor, și platforme educaționale ca Better Internet for Kids, ce oferă resurse utile pentru siguranța digitală.
„Cel mai recomandat lucru, însă, atât de profesioniștii internetului, cât și de psihoterapeuți, este dialogul deschis, educația continuă și alfabetizarea digitală a părinților. Este important ca părinții să petreacă timp alături de copil, să observe la ce se uită acesta, să discute despre conținutul urmărit și să deschidă astfel calea unui dialog pe subiectul tehnologiei. Acest subiect este la fel de important ca altele, precum educația sexuală, politica sau implicarea civică –aspecte esențiale ale vieții pe care copiii și adolescenții le trăiesc împreună cu noi, adulții.”
Un alt aspect alarmant este impactul negativ al rețelelor sociale asupra relațiilor adolescenților. Studiile recente arată că trei din zece tineri sunt monitorizați de partener prin aplicații GPS, iar unul din zece adolescenți a fost șantajat pentru a furniza imagini intime. De asemenea, 10% dintre tineri recunosc că au folosit revenge porn ca mijloc de răzbunare în relațiile lor.
Interviu realizat de Daria Ghiu în cadrul emisiunii Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.