Mircea Vasilescu, în emisiunea Orașul Vorbește: Ce sărbătorim, de fapt, de Ziua Culturii Naționale?
15 Ianuarie 2024, 15:04
Eseistul, traducătorul și profesorul Facultății de Litere a Universității București, Mircea Vasilescu a publicat în 2018 cartea «Cultura română pe înțelesul patrioților», la Editura Humanitas; a lucrat timp de 24 de ani la Dilema Veche, dintre care 18 ani ca redactor-șef; a dedicat ani culturii române și discursului despre cultura română, analizând modul în care cultura noastră se transformă, se extinde, se amplifică.
De Ziua Culturii Naționale, Daria Ghiu a vorbit cu Mircea Vasilescu despre cultură, receptarea și internalizarea ei, despre consumul cultural, despre identitatea națională, despre ce sărbătorim, de fapt, astăzi.
„Mi se pare că, din punctul de vedere al creației culturale și al creativității, trăim niște vremuri bune. Dacă ascultăm Radio România Cultural, aflăm că se întâmplă o groază de lucruri. Nici nu ai timp să afli de toate, nici nu ai timp să te duci la câte se ntâmplă. Dar sunt inegalități, se întâmplă lucruri interesante în marile orașe sau în jurul lor, dar există o bună parte din țărișoara noastră care nu are acces la cultură, are acces doar la televizor, eventual și la internet. Dar internetul e folosit mai mult pentru distracție decât pentru cunoaștere. Una peste alta, hai să ne gândim ce a fost acum 40-50 de ani. Nici nu ne puteam închipui că artiștii români vor circula liberi, vor colabora cu colegi de-ai lor din alte țări, că România va fi plină de concerte, spectacole, expoziții ale unor artiști străini. Se traduce foarte mult, se traduce enorm. Piața editorială românească este foarte vie din acest punct de vedere. Se traduc cărți foarte bune și foarte importante la două trei luni după ce au apărut în țara lor de origine. Ceea ce este minunat. Dar ar fi nevoie de o mai bună administrare a culturii și de imaginarea unor programe - nu- i atât de greu, alte țări au făcut-o - prin care tot mai mulți oameni să aibă acces la diverse forme ale culturii, la lectură, la spectacole, la muzică, la concerte.” - Mircea Vasilescu