Cultura la farfurie. Din blide în studii lingvistice
27 Septembrie 2023, 11:14
Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologia practicilor alimentare, analizează astăzi câteva expresii care au legătură cu mâncarea: unele vorbesc despre caracteristici fizice, altele despre caracterul oamenilor, iar de unele ne folosim pentru a vorbi despre anumite acțiuni.
„A-ți ieși din pepeni”, „a rânji fasolea”, „a-i mânca cuiva sufletul”, „a fi brânză bună în burduf de câine”, „a face cu ou și cu oțet” pe cineva dacă „își bagă nasul unde nu-i fierbe oala”, toți suntem „o apă ș-un pământ” sau „aceeași mâncare de pește” - „Este absolut fascinant cum mâncarea reușește să fie alături de noi chiar și atunci când vorbim de politică, de viața cetății sau despre caracterul cuiva”, spune Adriana Sohodoleanu în dialog cu Daria Ghiu, în emisiunea Orașul Vorbește.