Ana Cristache, Asociația Ajungem Mari: „O ciocolată nu ajută la fel de mult ca o ședință de terapie” | PODCAST
11 Decembrie 2023, 11:12
„Nevoile copiilor din sistem și, în general, din medii defavorizate sunt și de altă natură, nu doar materiale. Nu au nevoie neapărat de jucării și de dulciuri. Au nevoie de consecvență, de persoane stabile în viața lor, care să le ofere acces la o educație de calitate, care să le ofere sprijin, afecțiune, încurajări”, spune Ana Cristache, director general Ajungem Mari, în emisiunea Orașul Vorbește.
„Suflet fragil, caut o inimă mare!” este o campanie de donaţii pentru psihoterapia copiilor din sistemul de protecție, o campanie care atrage atenția asupra traumelor emoționale ale acestor copii și asupra necesității psihoterapiei pe termen lung.
Conform celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 50% din tulburările mintale debutează până la vârsta de 14 ani şi multe dintre ele sunt nedepistate şi, implicit, netratate. În cazul copiilor din sistemul de protecție, rănile sufletești sunt și mai mari, fiind cauzate de trauma abandonului și a instituționalizării.
La sfârșitul anului trecut, 12.000 de copii se aflau într-o formă de protecție rezidențială de stat sau privată. Triști, răniți, cu gândul la părinți. Cât un oraș din România – ca Târgu Ocna sau Comarnic. Foarte puțini dintre aceștia ajung la consiliere psihologică și psihoterapie, iar majoritatea intervențiilor sunt realizate în situații de criză (delincvență, abandon școlar etc.), nu ca prevenție.
„În situația de criză este ca și cum te ai duce la spital, la urgențe. E clar că e ceva foarte grav și sunt manifestări diverse pe care le pot aminti. De exemplu, copiii încearcă să și facă rău sau au tentative de suicid. Prevenție este atunci când voluntarii observă un copil mai timid, mai timorat, fără încredere în el. Bineînțeles că în spatele acelei neîncrederi este o poveste mult mai mare, mult mai ramificată, cu istoric legat de familie, de traumele din trecut. De aici pornim. Voluntarii observă, ne sesizeză și noi căutăm un terapeut care să fie potrivit, iar copilul începe să facă terapie și să se dezvolte, să se descopere, să afle cum să își gestioneze emoțiile mai bine, să se cunoască ”, spune psihoterapeuta Silvia Burciu, coordonatoarea proiectului de terapie Ajungem Mari.
Daria Ghiu a vorbit despre campania „Suflet fragil, caut o inimă mare!” cu Ana Cristache, director general Ajungem Mari și cu psihoterapeuta Silvia Burciu.
Cum puteți ajuta, aflați de pe site-ul ajungemmari.ro.