Fantome sau moșteniri de preț? – Introspecții, duminică, 5 februarie 2023, ora 18.30
Suferințele din familiile noastre vin să ne însoțească pașii uneori ca niște fantome, chiar de peste multe generații. Pot fi tragedii, secrete, pierderi din viața părinților noștri sau a bunicilor, a străbunicilor, iar despre multe dintre acestea nu avem cum să aflăm vreodată. Dar rămân cu noi. Am putea transforma fantomele în moșteniri valoroase, care să ne ajute să evoluăm? Cum am putea depăși piedicile din viața noastră atunci când acestea par ivite de nicăieri? „Fantome sau moșteniri de preț”? este tema emisiunii Introspecții de duminică, 5 februarie, de la ora 18.30, în direct, la Radio România Cultural. Invitată: Tatiana Morari, psihoterapeut. Realizator Daniela Vasile
05 Februarie 2023, 14:37
„În cadrul psihoterapiei pe care o practic, aplicând psihodrama și metoda ESPERE, propun modalități de restituire și renunțare la aspecte moștenite conștient sau inconștient ("cu voie sau fără de voie") de la părinții noștri și modalități prin care recunoaștem și onorăm lucrurile bune, resursele și energia creatoare pe care le-am primit de la ei. În așa fel, putem avea posibilitatea sa aducem la lumină întreaga noastră identitate, personalitate și ființare.
Poți face exercițiul de mai jos în relație cu mama ta/ tatăl tău (părinții care te-au crescut și sau ți-au dat viață) sau cu unul dintre genitorii tăi (persoanele care ți-au dat viață, dar nu te-au crescut).
Imaginează-ți că mama ta stă în picioare în fața ta, la câțiva pași distanță.
- Întoarce-ți privirea în tine. Ce senzații ai în corp?
- Acum imaginează-ți că ea face trei pași mari și se oprește foarte aproape de tine, la câțiva centimetri de corpul tău. Ce se întâmplă fizic înăuntrul tău? Corpul tău se deschide, se încordează sau vrea să se îndepărteze? Dacă răspunsul tău este că trupul ți se încordează sau vrea să se îndepărteze, este important să înțelegi că munca de a te deschide este acum responsabilitatea ta și nu a mamei tale.
Aducând compasiune, blândețe, înțelegere caldă în relație cu fiecare părinte/ genitor vei putea ca aceeași energie să o exprimi și în relație cu tine.
Psihoterapia uneori este un proces prin care fantomele din trecutul nostru se transformă în strămoși.
Iată și cea de a 2a parte a exercițiului: Acum vom lărgi perspectiva. Imaginează-ți-o pe mama ta stând din nou în picioare la câțiva pași de tine. De data aceasta vizualizeaz-o înconjurată de toate evenimentele prin care a trecut. Chiar dacă nu știi cu exactitate ce i s-a întâmplat, ai măcar o idee despre istoria ei familială și despre cât trebuie să fi suferit ea la viața ei. Așteaptă puțin ca să poți intra cu adevărat în contact cu ceea ce trebuie să fi simțit ea.
- Închide ochii. - Reamintește-ți toate poveștile din istoria familială a mamei tale și lasă toate tragediile pe care le știi să îți vină în minte.
- Vizualizeaz-o pe mama ta când era tânără, copil mic sau chiar bebeluș încordându-se în fața valurilor de pierderi, încercând să se protejeze de atacurile de durere.
- Ce simte corpul tău pe măsură ce percepi ceea ce trebuie să fi simțit ea? Ce senzații ai și unde apar ele în corpul tău?
- Poți simți sau îți poți imagina cum trebuie să fi fost pentru ea?
- Te mișcă emoțional acest lucru? Poți simți o compasiune pentru ea?
- Spune-i în sufletul tău: „Mamă, înțeleg“. Chiar dacă nu înțelegi pe de-a-ntregul, repetă cuvintele „Mamă, înțeleg“. Gândește și spune în continuare următoarele cuvinte: „Mamă, voi încerca să primesc iubirea ta așa cum este ea, fără să o judec și fără să mă aștept să fie altfel“.
- Ce simți când spui aceste cuvinte? - Ce se întâmplă în corpul tău când îi adresezi aceste cuvinte?
- Este vreun loc din corpul tău care se destinde, care simți cum se deschide sau cum se înmoaie?
Aducând compasiune, blândețe, înțelegere caldă în relație cu fiecare părinte/ genitor vei putea aceeași energie să o exprimi și în relație cu tine.”
Tatiana Morari, psihoterapeut