Cooperare sau competiție? – Introspecții, duminică, 23 aprilie 2023, ora 18.30
Pentru ce fel de lume ar trebui pregătiți copiii? Ce le rezervă viitorul? Vor trăi într-o lume a cooperării sau într-una a concurenței?
23 Aprilie 2023, 06:24
Nu ai cum, ca părinte, să nu încerci să cauți ce e mai bine pentru copilul tău. Te întrebi cum să canalizezi educația astfel încât să îi fie bine când va fi mare. Totodată, ca adult, îți dorești nu numai să alegi calea cea mai bună din direcțiile sau tendințele pe care le observi sau ți le prescriu specialiștii din diverse domenii, ci și să și contribui tu cumva. Să conteze aportul tău. Și, uneori, ai vrea să fie pentru copilul tău cum ți-ar fi fost ție mai bine dacă ai fi avut cum să decizi pentru tine când erai mic. Competiție sau cooperare – în ce sens ar trebui educați copiii? – discutăm în emisiunea Introspecții, duminică, 23 aprilie, de la ora 18.30, în direct, la Radio România Cultural. Invitată: Smaranda Grosu, psiholog și psihoterapeut.
Realizator Daniela Vasile
"Putem spune că atât cooperarea cât și competiția sunt atitudini necesare copiilor în anumite situații. Copilul aude despre cooperare de la o vârstă fragedă, când părintele îi spune în parc să dea jucăria sa și altui copil, situație neprielnică pentru a învăța despre cooperare. Aceasta pentru că jucăria este pentru copil ca o parte din sine și nu o poate înstrăina. Este adevărat, în societatea noastră atitudinea de competiție este încurajată și promovată și aceasta duce la dezvoltarea unei personalități individualiste. Cooperarea ajută copilul sa devină un adult care va lucra bine in echipă și știm că "unde- s doi, puterea crește", iar rezultatele muncii în echipă sunt, deseori, mărite exponențial, față de cele obținute individual. În esență, cooperarea între copii creează un cadru care le permite să-și dezvolte abilități de comunicare, relații de prietenie, sa învețe să gestioneze neînțelegeri apărute între ei, sa aibă experiențe mai bogate decât ar putea avea individual". (Smaranda Grosu)