Adaptarea înainte de toate
Introspecții, duminică, 9 iunie 2024, ora 18.30
07 Iunie 2024, 18:18
Nu supraviețuiesc speciile cele mai puternice, nici cele mai inteligente, ci cele mai ușor adaptabile, conform lui Charles Darwin. Specia umană, însă, se pare că a reușit să puncteze la toate trei de-a lungul timpului, chiar dacă nu în același timp. Dar cum s-ar aplica regula la nivel individual? Care este importanța capacității de adaptare la omul de acum? Este aceasta mai importantă decât orice? Ce resurse sunt necesare pentru a susține o adaptare funcțională? „Adaptarea înainte de toate” este tema emisiunii Introspecții, duminică, de la ora 18.30, în direct, la Radio România Cultural. Invitată: Smaranda Grosu, psihoterapeut. Realizator Daniela Vasile
„Momentele neprevăzute, noi, dificile necesită o adaptare din partea noastră. Situații, ca încheierea unei relații, o boală, pierderea cuiva drag, pierderea locului de muncă, mutarea în alt oraș, un examen, luarea unei decizii importante etc. ne scot din zona de confort și ne trezesc stări de teamă, nesiguranță, îndoială, neîncredere sau dimpotrivă, entuziasm, curaj.
Avem nevoie de stabilitate și de siguranța și nu ne place incertitudinea, deoarece atunci când nu cunoaștem ceea ce urmează putem deveni anxioși.
Totuși, pentru a evolua, avem nevoie de nou, de schimbare. Iar când apare schimbarea, cel mai mult contează capacitatea de adaptare.
Astfel, adaptarea este o capacitate de bază pentru a evolua, pentru a depăși situațiile dificile, stresante, competitive etc.
Capacitatea de adaptare este abilitatea de a ne ajusta și de a face față schimbărilor și situațiilor noi sau dificile într-un mod eficient. Aceste aspecte sunt deseori subiective, diferite de la om la om.
Adaptarea nu apare doar într-o situație grea, stresantă, perceputa ca pe ceva negativ.
Adaptarea apare și atunci când suntem într-o situație pozitivă, cum ar fi succesul, deoarece și această situație este ceva nou, care ne poate perturba starea de echilibru, ne scoate din zona de confort .
De aceea, putem spune că adaptarea are loc atunci când ne confruntăm cu ceva nou, indiferent dacă are o conotație negativă sau pozitivă.
O slaba capacitate de adaptare duce la apariția nevrozelor, în plan psihic.
Ce înseamnă să fim adaptabili?
- facem față schimbărilor care apar
- reducem stresul și anxietatea în situațiile neprevăzute
- rămânem flexibili, creativi
- învățăm din experiența anterioară
- avem rezistenta și reziliența
Ce resurse psihologice implică adaptarea?
Flexibilitate
Reziliența
Toleranta la frustrare
A învăța din experiențe
Comunicarea cu ceilalți
Creativitatea
Ce ne poate bloca această capacitate de adaptare?
Teama de eșec, de nou, dar și de succes
Neîncrederea în sine
Procrastinarea,
Gândirea rigidă, necreativa
Imaginația negativă
A nu învăța din experiențe”
(Smaranda Grosu)