Idei în nocturnă.Pagini de Istorie - Revoluția din decembrie 1989, după 35 de ani
Invitați, dr. Ioana Boca, director executiv al Fundației „Academia Civică”, prof.univ. dr. Dragoș Petrescu, Gino Rado, directorul Memorialului Revoluției din Timișoara și Dan Iacob, vicepreședintele Asociației 15 noiembrie 1987, Brașov. Realizator, Dan Manolache.
10 Decembrie 2024, 09:00
Distinși ascultători ai emisiunii „Pagini de Istorie”, acum la trecerea a trei decenii și jumătate de la Revoluția din decembrie 1989, vom consacra două emisiuni acestui moment de trecere de la dictatură la democrație. Vom încerca să evocăm deopotrivă realitățile României comuniste, faptele petrecute atunci dar şi istoria anilor care s-au scurs de atunci cu speranțele împlinirile şi dezamăgirile lor.
În emisiunea pe care vă invităm să o urmăriți în această seară vom porni de la revolta, anticomunistă a muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987. Vom intra în legătură telefonică cu domnul Dan Ignat, unul dintre liderii ei, pentru a afla cum s-a desfășurat, în ce a constatat represiunea dar și care sunt opiniile domniei sale despre, realitățile României democratice. .....Vom continua cu evocarea evenimentelor petrecute la Timișoara. Să ne amintim: “ Viaţă’n libertate sau moarte, strigă toţi ”, celebrul vers scris la 1848 de Andrei Mureșanu şi-a găsit, în decembrie 1989, un prim “răsunet” la Timişoara. „Vom muri şi vom fi liberi” s-a strigat pe malurile Begăi şi curajul Timişoarei a aprins flacăra revoltei anticomuniste în întreaga ţară. Ne amintim, eram cu toții legaţi „pe unde” de capitala Banatului mai ales ascultând veștile transmise de la München de Europa Liberă ce devenise atunci adevăratul post național. Evenimente pe care, cei care le-am trăit nu le vom putea uita niciodată. Și pentru noi, dar și pentru cei care au avut șansa să nu trăiască în comunism, ele vor fi rememorate de domnul Gino Rado, directorul Memorialului Revoluției din Timișoara.
In partea a doua a emisiunii vom vorbi despre comunism. Am ales să discutăm despre comunismul pe care îl putem „vizita” trecând poarta Memorialului de la Sighet, un emoționant muzeu al memoriei creat prin viziunea și munca a doi distinși oameni de cultură, Ana Blandiana și Romulus Rusan, sau citind documentele Securității păstrate în arhiva CNSAS. Ne vor fi „ghizi” dr. Ioana Boca, director exectiv al Fundației Academia Civică și prof univ dr. Dragoș Petrescu un remarcabil cercetător al istoriei comunismului și vreme îndelungată președinte al Colegiului CNSAS.
Vă invităm așadar să urmăriți o emisiune în care, ca de obicei, ne propunem ca evocând trecutul să înțelegem mai bine lumea în care trăim și mai ales faptul că democrația pentru care au murit participanți la Revoluția din 1989 nu este un dat ci are nevoie, pentru a trăi, de atașamentul nostru permanent la valorile atât de scump plătite de cei care au visat-o.