Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - Învățăm din istorie ? O intrebare mereu actuală cu răspunsuri mai degrabă negative. Invitat, dl. Dorin Matei, redactorul șef al revistei Magazin Istoric
21 Ianuarie 2025, 08:00
…..Distinși ascultători ai emisiunii Pagini de Istorie, în prima noastră întâlnire din acest an, vom discuta despre, pretențios spus, vocația pedagogică a istoriei. Știm cu toții opinia uneia dintre cele mai mari personalități ale antichității, Marcus Tullius Cicero care spunea că „Historia magistra vitae (est), sugerând că ea, istoria ar trebui să ne învețe nu doar să ne cunoaștem trecutul ci să și evităm greșelile lui.
Istoria, susține Cicero, „este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viața de zi cu zi și ne aduce știri din trecut.” Așadar marele filozof și retor al antichității o vedea ca pe o legătură firească, directă și obligatorie între trecut și contemporaneitate.
Mai aproape de zilele noastre marele istoric francez Etienne Gilson afirmă că „istoria e singurul laborator existent în care putem testa consecințele ideilor și rațiunii.”
Din păcate parcursul societății omenești pare a-i da dreptate mai degrabă lui Hegel care, interogând realitatea, conchide că, de fapt: „ceea ce experiența și istoria ne invață e asta, oamenii și guvernele nu au învățat niciodată nimic din istorie și nici nu au acționat conform principiilor.”
De ce nu învățăm din istorie? Cum ar trebui să ne apropiem de trecut? Cine ar trebui, cu precădere, să cunoască, să înțeleagă și mai ales să valorifice lecțiile istoriei? Care sunt cele mai dramatice experiențe ale omenirii derivate din această abdicare de la calitatea de „elev”?
Iată doar câteva dintre întebările la care sperăm să vă oferim câteva răspunsuri și mai ales sperăm să le stimulăm pe cele care, desigur, vă stau la îndemână fiecăruia dintre dumneavoastră.
Avem la îndemână, în ce privește popularizarea istoriei, experiența Magazinului Istoric, o revistă pe care, tradițional o omagiem la fiecare început de an. O facem deopotrivă pentru fereastra luminoasă pe care a deschis-o către trecut în 1967, dar și pentru că fiecare număr seduce prin conținut, eleganța prezentării subiectelor, diversitatea lor și enumerarea calităților ar putea continua. Este o formă de respect pentru cei care aleg să citească formatul clasic sau electronic al acestei publicații de excepție. Într-una dintre imaginile ce însoțesc această succintă prezentare vă prezentăm spre ilustrare, titlurile de articolelor pe care le găsiți în numărul din această lună.
Fiți așadar alături de noi în această primă emisiune a anului pentru a medita asupra prezentului încercând să-l înțelegem și privindu-l prin prisma lecțiilor pe care ni le oferă trecutul.
Imaginile postate ne-au fost puse cu amabilitate la dispoziție de redacția revistei Magazin Istoric.
Realizator, Dan Manolache.