Izvoare de filosofie - De la paideia greacă la legile educației. Rostul filosofiei în formarea omului contemporan
Încă din Antichitate, filosofia a fost o parte importantă a tuturor sistemelor de educație. De la paideia grecească, trecând prin învățământul teologic al Evului Mediu și ajungând până în Modernitate, vedem cum fiecare epocă a integrat, în funcție de propriile necesități și rigori, filosofia ca disciplină fundamentală în formarea tinerelor generații.
03 Februarie 2023, 14:46
În același timp însă, în fiecare epocă au existat dezbateri extinse privitoare la rostul filosofiei în educație. Fie că ne gândim la filosoful-rege din Republica lui Platon, fie că ne gândim la învățământul medieval, ce punea filosofia în slujba teologiei, sau la învățământul modern, ce se raporta la filosofie ca la cea mai importantă știință a spiritului, de fiecare dată observăm cum locul și importanța filosofiei într-un sistem de educație este „negociat” la masa argumentelor și croit pe calapodul unei anumite epoci.
Prin urmare, dincolo de problemele perene pe care le propune, filosofia se configurează istoric, răspunzând adesea cerințelor educaționale ale unei anumite epoci. Odată cu dezbaterile actuale privitoare la noile legi ale educației, se pune din nou problema definirii rolului filosofiei și al umanioarelor în formarea omului contemporan, precum și al modului în care această disciplină ar trebui predată noilor generații. Care este importanța filosofiei pentru învățământul contemporan? Care sunt problemele pe care ea ar trebui să le adreseze? Care sunt abilitățile pe care ea le dezvoltă?
Acestea sunt întrebările pornind de la care începem discuția de astăzi alături de Doru Căstăian, doctor în filosofie, traducător și publicist. Din anul 2003 până în prezent, invitatul nostru este profesor de filosofie științe socio-umane al Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, fiind desemnat, în anul 2018, profesor „Merito”. Începând cu anul 2019, Doru Căstăian este și profesor asociat al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, unde predă cursuri de bioetică.
Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, pe 3 februarie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro.
Realizator: Cornel-Florin Moraru
Conexiuni:
Blog - http://izvoaredefilosofie.blogspot.ro
Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/IzvoareDeFilosofie