Dosar de patrimoniu: Ziua Mondială a Cărții la Biblioteca Națională a României luni, 1 mai , ora 21.10
Cu 28 de ani în urmă, în urma Conferinței generale a UNESCO, desfășurată la Paris, ziua de 23 aprilie devenea, în mod oficial, Ziua Mondială a Cărții și a dreptului de autor. În această zi sunt comemorați William Shakespeare, născut pe 23 aprilie 1564 şi trecut la cele veșnice pe…23 aprilie 1616, Miguel de Cervantes, decedat pe 22 aprilie dar înmormântat pe 23 aprilie 1616 dar și scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, francezul și englezul William Wordworth.
30 Aprilie 2023, 21:23
Există și o bogată tradiție medievală a acestei zile, în Catalunia, spre exemplu, sărbătorindu-se, încă din 1616, de ziua lui San Jordi ( Sfântul Gheorghe), Festivalul Trandafirilor, în timpul căruia femeile primeau flori iar bărbații, cărți.
Din anul 2005 ziua de 23 aprilie a devenit, prin Hotărâre de Guvern, Ziua Bibliotecarului din România, ca un omagiu adus unei nobile profesii dar și ca un îndemn la reflecție asupra acestui adevărat bun de patrimoniu pe care îl reprezintă cartea.
Radio România Cultural vă propune, la rândul său, să trecem împreună pragul Bibliotecii Naționale a României, cea mai mare bibliotecă din țară, pentru a marca această adevărată sărbătoare a cărții. Vom puncta câteva importante repere din istoria unei instituții centenare, vom vorbi despre impresionantul fond de carte, despre colecțiile speciale, despre complexul proces de digitalizare prin care trece în prezent instituția dar și despre multe alte provocări ale momentului.
Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, ne va fi ghid în această pasionantă călătorie prin lumea cărții, calitatea sa de istoric ajutându-ne să înțelegem mai bine contextul social și politic al anumitor momente din istoria instituției și prilejuindu-ne în același timp suficiente argumente în favoarea celebrei afirmații a lui Ernest Hemingway, potrivit căreia „ Nu există vreun prieten mai loial ca o carte”.
Luni, 1 mai 2023, între orele 21.10- 22.00, deschidem așadar un nou „Dosar de patrimoniu” dedicat în exclusivitate cărții și tuturor prietenilor lecturii. On air și on line, doar la Radio România Cultural !
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.