Dosar de patrimoniu: Visit Oradea! Pentru că merită!
02 Octombrie 2023, 06:00
La sfârșitul anului trecut Oradea ocupa un onorant locul 7 în topul național în privința numărului de turiști sosiți aici. Și pe bună dreptate, pentru că, într-adevăr, vestigiile cetății, unul dintre cele mai importante monumente medievale din Transilvania, lăcașele de cult, numeroasele clădiri de patrimoniu sau minunatele ape termale din regiune, recunoscute pe plan internațional, au atras și atrag în continuare sute de mii de vizitatori.
Cel mai important oraș al regiunii istorice Crișana este un oraș al multiculturalității, în care vom regăsi deopotrivă români, maghiari, germani, slovaci sau ucraineni, Oradea fiind încă din cele mai vechi timpuri un important centru cultural și comercial. Apele termale din apropiere erau cunoscute încă din Antichitate iar în Evul Mediu aici exista deja un important observator astronomic, care folosea ca punct de referință meridianul Oradei, considerat meridianul 0. Cu toții am auzit de celebrele stațiuni Băile Felix sau 1 Mai, aflate la doar câțiva kilometri de oraș, însă lista minunilor naturale ale zonei este mult mai bogată, incluzând locuri unice, precum celebrul „Crater de la Betfia” sau cursul Pârâului Peța, unicul pârâu termal din România și printre puținele de acest gen din Europa, cu o vegetație tropicală unică pe continent.
Oradea este și pentru iubitorii arhitecturii unul dintre cele mai ofertante orașe europene: printre numeroasele clădiri de patrimoniu, reabilitate sau în curs de reabilitare, există aproape 90 de edificii Art Nouveau, care fac din Oradea capitala Art Nouveau a României, inclusă, încă din februarie 2012, în Reţeaua Internaţională a Oraşelor Art Nouveau, alături de orașe precum Barcelona, Budapesta, Glasgow sau Helsinki. Celebrul curent artistic care a avut ca sursă de inspiraţie natura și-a găsit un mediu de exprimare perfect, arhitecții sosiți aici făcând posibilă nașterea unui adevărat "Secession" orădean. Nu întâmplător, conform unui clasament Europe's Best Destinations, Oradea se află în prezent pe locul 6 în Europa în preferințele turiștilor străini, fiind considerată cea mai frumoasă destinaţie Art Nouveau din Europa, în condițiile în care în acest clasament sunt incluse numeroase orașe din ţări precum Spania, Franţa, Belgia, Anglia sau Italia.
Directorul general al Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (VisitOradea), domnul Alexandru Chira, remarca de altfel faptul că "anul 2022 a fost un an al premierelor, populaţia oraşului dublându-se practic cu turiştii sosiți aici". Acum, în mod firesc, după renovarea Cetății și a celor mai importante clădiri de patrimoniu din oraș, Oradea dorește să devină și o capitală gata să găzduiască evenimente culturale dintre cele mai importante. APTOR a fost de altfel recunoscută, prin Hotărârea de Guvern 579/2022, ca fiind un ONG de utilitate publică,"această titulatură recunoscând impactul pe care proiectele, evenimentele şi parteneriatele pe care Visit Oradea le-a avut de la înfiinţare asupra comunităţii şi a partenerilor noştri," după cum sublinia cu ceva vreme în urmă actualul director al organizației.
Luni, 2 octombrie 2023, între orele 21.10- 22.00, vom deschide împreună un nou „Dosar de patrimoniu” dedicat superbului oraș din nord-vestul țării, ghid fiindu-ne chiar directorul general APTOR, domnul Alexandru Chira. Vom fi, ca de obicei, on line și on air, pe frecvențele postului Radio România Cultural !
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.