Dosar de patrimoniu: Patrimoniul mulinologic al Banatului
16 Octombrie 2023, 07:00
Mai mici sau mai mari, cu ciutură sau cu turbină, pentru măcinat grâul sau decorticat orezul, morile fac parte de sute de ani din patrimoniul nostru cultural. Din păcate, foarte puține regiuni ale țării se pot mândri astăzi cu morile folosite altă dată de bunicii și străbunicii noștri. Cauzele dispariției acestor adevărate bunuri de patrimoniu sunt multiple- istorice, economice, sociale, numărul actual al morilor existente la noi fiind destul de greu de precizat.
Radio România Cultural vă invită la o inedită călătorie în județele Timiș și Caraș Severin, în căutarea vechilor mori ale Banatului. Cele 410 mori, redescoperite de membrii și voluntarii Asociației Acasă în Banat, au fost de altfel reunite într-o carte și într-un film apărute cu puțină vreme în urmă, ele constituind și subiectul unei excepționale expoziții itinerante.
Membrii Asociației Acasă în Banat, înființată în 2018, care s-a remarcat în ultimii ani prin recuperarea și promovarea patrimoniului rural bănățean, ne propun un demers laborios și necesar în același timp, într-o continuă activitate de recuperare a memoriei colective. Asociația este membră a The International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 și are mai bine de 600 de membri.
„În Banat s-a păstrat cel mai mare număr de mori istorice din toată țara. ”, remarca Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat, invitatul emisiunii noastre. „Fie că sunt instalații simple amplasate pe cursuri de apă, fie că sunt mori mari construite în epoca de glorie a motorului cu abur, toate fac parte din istoria noastră. Efortul nostru este de a le face cunoscute publicului și de a le spune povestea pentru a le putea pune în valoare și a opri dispariția lor”.
Subscriem unei asemenea inițiative, invitându-vă să ascultați, on air sau online, un nou Dosar de patrimoniu, dedicat de această dată unui subiect foarte rar prezent în mass media din România- patrimoniul mulinologic.
Ascultați-ne luni, 16 octombrie 2023, între orele 21.10- 22.00, pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural ! O emisiune realizată de Bogdan Vișan.