Arhiva Mureșenilor - una dintre cele mai bogate arhive de familie din România
Dosar de patrimoniu - 25 noiembrie, între orele 21.10- 22.00
22 Noiembrie 2024, 17:51
Luni, 25 noiembrie, cu doar câteva zile înaintea Zilei Naţionale a României, vă propunem un popas de suflet în Braşov, oraşul de la poalele Tâmpei fiind şi astăzi un oraş-simbol al multiculturalităţii, un adevărat oraş al superlativelor. Cu sute de ani în urmă, aici a fost înfiinţată prima școală românească din Transilvania, diaconul Coresi tipărindu-şi, încă din 1583, primele sale cărţi în limba română. Tot aici, în anul 1848, în celebra publicație „Foaie pentru minte, inimă și literatură” apărea poezia „Un răsunet”, scrisă de Andrei Mureșanu, versurile acompaniate de muzica lui Anton Pann devenind mai târziu „Deșteaptă-te, române!”, Imnul Național al României.
În arhiva familiei Mureşenilor, familie care a condus mai bine de 50 de ani „Gazeta Transilvaniei”, regăsim astăzi peste 25.000 de documente, o bogată corespondența politică şi, bineînţeles, documente legate de istoria Imnului Național.
Bogatul patrimoniu al actualului Muzeu „Casa Mureșenilor” din Brașov ne va fi prezentat chiar de către domnul Valer Rus, managerul instituţiei, alături de care vom răsfoi pagini esențiale din istoria noastră naţională, vom încerca să evaluăm pe termen lung importantul testament cultural al academicianului Iacob Mureşianu, vom descoperi, pe lângă manuscrise, o foarte valoroasă colecţie de artă. Vom vorbi despre expoziția „200 – Bicentenar Sevastia Mureşianu”, o remarcabilă expoziție „in situ”, vom semnala o altă expoziţie vernisată cu ocazia comemorării a 100 de ani de la decesul Elenei Mureșianu (1924-2024), care valorifică peste 1300 de scrisori din Arhiva Mureșenilor, însă vom acorda suficientă atenție și altor evenimente de actualitate găzduite de către Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, cum ar fi „B.E.S.T. – Brașov, Estetică Simbolistă și Tradiții urbane”, un eveniment care a evocat în mod strălucit două dintre personajele emblematice ale culturii române și curentului simbolist- compozitorul brașovean Gheorghe Dima și poetul Alexandru Macedonski, de la a cărui naștere se împlinesc 170 de ani.
Despre toate acestea şi despre încă alte câteva importante proiecte culturale inițiate de către Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vom vorbi luni, 25 noiembrie, între orele 21.10- 22.00, pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural, în cadrul unei noi ediţii a emisiunii Dosar de patrimoniu.
O emisiune realizată de Bogdan Vişan.