Ascultă Radio România Cultural Live

STREAM, festivalul de știință pentru copii de la Eindhoven, ”primul festival din diaspora care îmbină știința și limba maternă”

18 Iulie 2024, 09:42

Organizat de Școala Românească din Eindhoven (https://scoalaromaneasca.eu/) în cadrul Zilei Românești, ”evenimentul anual de vară al comunității românești din Eindhoven”, ajuns la cea de-a XV ediție, Festivalul de știință pentru copii din Eindhoven (a doua ediție, anul acesta) a fost ”un voluntariat al pasiunii”, după cum spune coordonatorul evenimentului, Dr. Vlad Niculescu-Dincă, cercetător și profesor la Universitatea Leiden din Olanda, Facultatea de Guvernanță și Afaceri Globale, Institutul pentru Securitate și Afaceri Globale (https://www.universiteitleiden.nl/en/governance-and-global-affairs/institute-of-security-and-global-affairs) și președintele Fundației ”Școala românească din Eindhoven”, acolo unde predă cursul ”Oameni de știință români și disciplinele lor”.
Un eveniment care însă n-ar fi fost posibil dacă n-ar fi fost un grup de cercetători, ingineri și studenți români din comunitatea românească din Eindhoven, pasionați nu doar de știință dar și dornici de a le dezvălui copiilor frumusețea acesteia.
Trei dintre aceștia sunt și invitații ediției din această seară a emisiunii ”Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe”: Ema Vrânceanu, absolventă de Master la Universitatea din Utrecht ((https://www.uu.nl): ”participarea la STREAM a fost o experiență foarte plăcută din toate punctele de vedere. M-am bucurat să cunosc alți studenți români, pentru că în Utrecht sunt foarte puțini, dar și persoane care profesează în Olanda și sunt dispuși să-și împărtășească experiența. M-am bucurat mult că s-a format o mică comunitate în jurul STREAM, cred că e important să ne cunoaștem și să lucrăm împreună. E unul dintre puținele momente în care realizările academice mi-au fost celebrate, ca să zic așa, și printre români. E nevoie de mai multe oportunități de acest fel pentru tineri, pentru a-i motiva să aleagă o carieră în știință/cercetare”, Silvia Mihăilă, asistent universitar în Departamentul de Farmacologie al Universității din Utrecht (https://www.uu.nl/en/research/pharmacology) - ”Festivalul de știință STREAM din Eindhoven a reunit entuziaști ai științei și curioși de toate vârstele, transformând locația într-un veritabil laborator de inovație și descoperire. Împreună cu studentul meu, Alexandru Ciocoiu, am prezentat un stand dedicat gheții carbonice. Cu entuziasm, am demonstrat proprietățile uimitoare ale acestei substanțe, captând atenția și interesul vizitatorilor de toate vârstele. Copiii, cu ochii sclipind de interes, m-au bombardat cu întrebări ingenioase și uneori încuiate. Fiecare întrebare și idee năzdrăvană a fost pentru mine o provocare și, totodată, o oportunitate de a împărtăși cunoștințele mele. A fost un sentiment extraordinar să îi văd cum se bucură de minunile științei, să le observ curiozitatea naturală și dorința de a învăța.

Participarea mea la acest festival a fost, într-un mod personal și profund, o modalitate de a răsplăti România pentru anii de formare și educație pe care mi i-a oferit. A fost o ocazie de a da ceva înapoi comunității, de a inspira generația tânără și de a contribui la promovarea științei și cunoașterii. Festivalul de știință din Eindhoven a fost, fără îndoială, o experiență memorabilă, care a subliniat importanța educației și a curiozității în dezvoltarea noastră ca indivizi și comunitate” - și, nu în ultimul rând, Dida Georgiana Isaic, Doctor Inginer in Ingineria Suprafetelor, inginer responsabil cu contolul contaminarii la ASML Engineering Department EUV Factory (https://www.asml.com/en/products/euv-lithography-systems): ”Participarea la STREAM festival a fost o onoare si bucurie pentru ca am avut ocazia sa impartasesc un pic din stiinta copiilor si a le vorbi limba noastra natala (romana) in alta tara nu este usor. Copii mei sunt foarte norocoși că pot învăța cultura românească, stiința și că pot vorbi română datorită școlii românești. Este un mare avantaj. STREAM este un program de stiinta la început de drum care a avut mare succes și copiii s-au bucurat foarte mult”.

Cum a fost la STREAM și de ce este important ca acest eveniment să continue - pe larg în această seară, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.00 la 21.50, realizatoare Corina Negrea.

Ema Vranceanu, licență și Master în Olanda: De cinci ani locuiesc in Olanda, unde am plecat la studii după terminarea liceului în România.

E o poveste lungă despre cum și de ce am ales asta, însă pot să spun că în cazul meu mi-a oferit niște oportunități pe care nu sunt sigură că aș fi putut vreodată să le am în țară, din păcate. Cert este că m-am aventurat în străinătate și mi-am făcut studiile superioare la Utrecht University, o universitate de cercetare din Olanda.

Licența mi-am făcut-o pe economie, sisteme de informații geografice și sustenabilitate, am și lucrat în domeniu câțiva ani. În timp am devenit din ce în ce mai pasionată de guvernanță pentru sustenabilitate și “tehnici de anticipare și co-creare a viitorului”, ceea ce am și studiat apoi la master (Environmental Sciences, tot la Utrecht University). Aici intră tot ce ține de prognoză, analize de impact, simulare și modelare, backcasting, dar și dramaturgie și construirea de scenarii narative. Da, totul e foarte abstract și complex, dar fix asta îmi place. Pentru teza de master am decis să combin cumva cât mai multe arii de interes de-ale mele și cumva am ajuns să fac cercetare despre Roșia Montană. Proiectul meu de dizertație e despre coeziunea socială și imaginația colectivă a localnicilor. Ca să studiez asta am alipit mai multe teorii legate de imaginatie, coeziune si “infrastructuri de imaginatie” (traducerea în română nu cuprinde chiar tot sensul din engleză totuși). Și cam așa am reușit sâ pun pe hârtie cam ce s-a întâmplat la Roșia Montană de lucurile merg cum merg la nivel local, ce implicații există, și ce nevoi sunt. Dar probabil cel mai important e că am îmbogățit partea de teorie în domeniul acesta, care e focusat aproape numai pe Europa de Vest.”

Silvia Mihăilă este asistent universitar, Departamentul de Farmacologie al Universității din Utrecht.

”A obţinut diploma de licență în chimie si fizică in România, la Universitatea Transilvania din Brașov.

Și-a obținut titlul de doctor la Universitatea Minho (Portugalia) în cadrul prestigiosului program MIT-Portugal concentrându-se pe strategii de inginerie tisulară pentru vascularizarea osoasă (2015).

După aceea, și-a continuat traiectoria academică ca bursier postdoc Marie Curie la Departamentul de Urologie al Radboud UMC (Nijmegen, NL), unde a folosit matrici biomimetici sintetice pentru a îmbunătăți si potența diferențierea celulelor stem. În 2017, s-a mutat la UMC Utrecht pentru a se angaja într-un proiect legat de dezvoltarea unei unități de rinichi bioartificiali bazate pe membrane biomimetice. Din martie 2021, Silvia este asistent universitar de modele in vitro la Departamentul de Farmacologie al Universității din Utrecht. Munca ei își propune dezvoltarea de modele umanizate in vitro pentru a reproduce complicațiile patologice asociate cu insuficiența leziunii renale. Aceste modele sunt appi foloste pentru a eluducidsla mecanismele biomoleculare, metabolice si celulare de inițiere și propagare a bolilor, dar și ca platforme pentru a testa potențialele ținte terapeutice.”

Dida Georgiana Isaic, Doctor Inginer in Ingineria Suprafetelor: In momentul de fata sunt Inginer in contolul contaminarii la ASML Engineering Department EUV Factory si "lead"- coordonator in metode de lucru in aplicare regulilor in prevenirea contaminarii ocupandu-ma cu crearea si implementarea standardelor in ASML EUV Factory dar si global. Lucrez de 11.5 ani dintre care 9 pe pozitia de cercetator al particuleler si 2.5 in pozitia curenta. Detinătoare a mai multor premii printre care si primul loc pe calitate la cel mai bun proiect de Imbunatatire Continua a unei departament din fabrica. Acest proiect a constat in cresterea calitatii asamblarii unor componente prin imbunatatirea cunostintelor in contaminare a technicienilor si introducerea conceptului de 5S si liste de verificare a componentelor asamblate.

STREAM Science Festival @ The Romanian Day / Ziua Românească Eindhoven 2024: https://vimeo.com/971466048

Informație și zgomot in 2024. Căutarea faptelor într-o lume complexă și hibridă
Idei in nocturnă – Diaspora 19 Decembrie 2024, 15:40

Informație și zgomot in 2024. Căutarea faptelor într-o lume complexă și hibridă

Invitați:  Mircea Ivan , Doctor în medicină, Associate Professor la Facultatea de Medicină, Microbiologie și...

Informație și zgomot in 2024. Căutarea faptelor într-o lume complexă și hibridă
Mircea Iliescu: „Noi, oamenii, am fost curioși, am pus întrebări, e ceva ce ne definește și ar trebui să ne definească întotdeauna: să ne punem întrebări, să nu credem orice primim fără să ne punem întrebări. Noi, oamenii, suntem analitici și curioși”
Idei in nocturnă – Diaspora 05 Decembrie 2024, 15:25

Mircea Iliescu: „Noi, oamenii, am fost curioși, am pus întrebări, e ceva ce ne definește și ar trebui să ne definească întotdeauna: să ne punem întrebări, să nu credem orice primim fără să ne punem întrebări. Noi, oamenii, suntem analitici și curioși”

Ce moment mai bun să vorbim despre curiozitate, cercetare, știință, descoperire și genetică decât S ăptămâna...

Mircea Iliescu: „Noi, oamenii, am fost curioși, am pus întrebări, e ceva ce ne definește și ar trebui să ne definească întotdeauna: să ne punem întrebări, să nu credem orice primim fără să ne punem întrebări. Noi, oamenii, suntem analitici și curioși”
Bogdan Suceavă: Revoluția științifică, acele prime decade din secolul al XVII-lea sunt perioada când am învățat noi, umanitatea, să facem cercetare
Idei in nocturnă – Diaspora 28 Noiembrie 2024, 12:37

Bogdan Suceavă: Revoluția științifică, acele prime decade din secolul al XVII-lea sunt perioada când am învățat noi, umanitatea, să facem cercetare

Și despre toată acestă perioadă scrie matematicianul și scriitorul Bogdan Suceavă în cea mai recentă apariție...

Bogdan Suceavă: Revoluția științifică, acele prime decade din secolul al XVII-lea sunt perioada când am învățat noi, umanitatea, să facem cercetare
Mihai Netea: „Vaccinul BCG rămâne un exemplu remarcabil al impactului vaccinării, demonstrând cum efectele sale merg dincolo de scopul inițial”
Idei in nocturnă – Diaspora 21 Noiembrie 2024, 17:05

Mihai Netea: „Vaccinul BCG rămâne un exemplu remarcabil al impactului vaccinării, demonstrând cum efectele sale merg dincolo de scopul inițial”

Este una dintre concluziile prezentării medicului  Mihai Netea , infecționist și profesor de medicină internă...

Mihai Netea: „Vaccinul BCG rămâne un exemplu remarcabil al impactului vaccinării, demonstrând cum efectele sale merg dincolo de scopul inițial”
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - Biomentorhub, locul care coagulează mințile românești din știință
Idei in nocturnă – Diaspora 07 Noiembrie 2024, 14:45

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - Biomentorhub, locul care coagulează mințile românești din știință

Biomentorhub  nu este doar ”o asociație neguvernamentală, nonprofit, fără caracter politic, independentă”,...

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - Biomentorhub, locul care coagulează mințile românești din știință
Despre Biomentorhub, valoarea mentoratului și a voluntariatului
Idei in nocturnă – Diaspora 24 Octombrie 2024, 15:33

Despre Biomentorhub, valoarea mentoratului și a voluntariatului

Despre voluntariat, mentorat dar și pasiunea pentru știință - cu trei dintre voluntarii și mentorii Biomentorhub   (...

Despre Biomentorhub, valoarea mentoratului și a voluntariatului
Primele 500 de milioane de ani din istoria pământului -Terra primitiva din Hadean
Idei in nocturnă – Diaspora 17 Octombrie 2024, 16:24

Primele 500 de milioane de ani din istoria pământului -Terra primitiva din Hadean

Despre condensarea discului protolunar, formarea oceanului de magma  și formarea atmosferei, printre altele, în...

Primele 500 de milioane de ani din istoria pământului -Terra primitiva din Hadean
În lumina Nobelului. Descoperiri care schimbă lumea
Idei in nocturnă – Diaspora 10 Octombrie 2024, 17:35

În lumina Nobelului. Descoperiri care schimbă lumea

De la ora 21:10, la „Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe”, discutăm despre importanța și impactul cercetărilor...

În lumina Nobelului. Descoperiri care schimbă lumea
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Crossover de weekend (Partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 09:00
MATINALII DE WEEK-END
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
08:30 - 09:00
English 7
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 09:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:10 - 09:00
DIMINEȚI CU VINO-NCOA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru