STREAM, festivalul de știință pentru copii de la Eindhoven, ”primul festival din diaspora care îmbină știința și limba maternă”
18 Iulie 2024, 09:42
Participarea mea la acest festival a fost, într-un mod personal și profund, o modalitate de a răsplăti România pentru anii de formare și educație pe care mi i-a oferit. A fost o ocazie de a da ceva înapoi comunității, de a inspira generația tânără și de a contribui la promovarea științei și cunoașterii. Festivalul de știință din Eindhoven a fost, fără îndoială, o experiență memorabilă, care a subliniat importanța educației și a curiozității în dezvoltarea noastră ca indivizi și comunitate” - și, nu în ultimul rând, Dida Georgiana Isaic, Doctor Inginer in Ingineria Suprafetelor, inginer responsabil cu contolul contaminarii la ASML Engineering Department EUV Factory (https://www.asml.com/en/
Cum a fost la STREAM și de ce este important ca acest eveniment să continue - pe larg în această seară, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.00 la 21.50, realizatoare Corina Negrea.
Ema Vranceanu, licență și Master în Olanda: De cinci ani locuiesc in Olanda, unde am plecat la studii după terminarea liceului în România.
E o poveste lungă despre cum și de ce am ales asta, însă pot să spun că în cazul meu mi-a oferit niște oportunități pe care nu sunt sigură că aș fi putut vreodată să le am în țară, din păcate. Cert este că m-am aventurat în străinătate și mi-am făcut studiile superioare la Utrecht University, o universitate de cercetare din Olanda.
Licența mi-am făcut-o pe economie, sisteme de informații geografice și sustenabilitate, am și lucrat în domeniu câțiva ani. În timp am devenit din ce în ce mai pasionată de guvernanță pentru sustenabilitate și “tehnici de anticipare și co-creare a viitorului”, ceea ce am și studiat apoi la master (Environmental Sciences, tot la Utrecht University). Aici intră tot ce ține de prognoză, analize de impact, simulare și modelare, backcasting, dar și dramaturgie și construirea de scenarii narative. Da, totul e foarte abstract și complex, dar fix asta îmi place. Pentru teza de master am decis să combin cumva cât mai multe arii de interes de-ale mele și cumva am ajuns să fac cercetare despre Roșia Montană. Proiectul meu de dizertație e despre coeziunea socială și imaginația colectivă a localnicilor. Ca să studiez asta am alipit mai multe teorii legate de imaginatie, coeziune si “infrastructuri de imaginatie” (traducerea în română nu cuprinde chiar tot sensul din engleză totuși). Și cam așa am reușit sâ pun pe hârtie cam ce s-a întâmplat la Roșia Montană de lucurile merg cum merg la nivel local, ce implicații există, și ce nevoi sunt. Dar probabil cel mai important e că am îmbogățit partea de teorie în domeniul acesta, care e focusat aproape numai pe Europa de Vest.”
Silvia Mihăilă este asistent universitar, Departamentul de Farmacologie al Universității din Utrecht.
”A obţinut diploma de licență în chimie si fizică in România, la Universitatea Transilvania din Brașov.
Și-a obținut titlul de doctor la Universitatea Minho (Portugalia) în cadrul prestigiosului program MIT-Portugal concentrându-se pe strategii de inginerie tisulară pentru vascularizarea osoasă (2015).
După aceea, și-a continuat traiectoria academică ca bursier postdoc Marie Curie la Departamentul de Urologie al Radboud UMC (Nijmegen, NL), unde a folosit matrici biomimetici sintetice pentru a îmbunătăți si potența diferențierea celulelor stem. În 2017, s-a mutat la UMC Utrecht pentru a se angaja într-un proiect legat de dezvoltarea unei unități de rinichi bioartificiali bazate pe membrane biomimetice. Din martie 2021, Silvia este asistent universitar de modele in vitro la Departamentul de Farmacologie al Universității din Utrecht. Munca ei își propune dezvoltarea de modele umanizate in vitro pentru a reproduce complicațiile patologice asociate cu insuficiența leziunii renale. Aceste modele sunt appi foloste pentru a eluducidsla mecanismele biomoleculare, metabolice si celulare de inițiere și propagare a bolilor, dar și ca platforme pentru a testa potențialele ținte terapeutice.”
Dida Georgiana Isaic, Doctor Inginer in Ingineria Suprafetelor: In momentul de fata sunt Inginer in contolul contaminarii la ASML Engineering Department EUV Factory si "lead"- coordonator in metode de lucru in aplicare regulilor in prevenirea contaminarii ocupandu-ma cu crearea si implementarea standardelor in ASML EUV Factory dar si global. Lucrez de 11.5 ani dintre care 9 pe pozitia de cercetator al particuleler si 2.5 in pozitia curenta. Detinătoare a mai multor premii printre care si primul loc pe calitate la cel mai bun proiect de Imbunatatire Continua a unei departament din fabrica. Acest proiect a constat in cresterea calitatii asamblarii unor componente prin imbunatatirea cunostintelor in contaminare a technicienilor si introducerea conceptului de 5S si liste de verificare a componentelor asamblate.
STREAM Science Festival @ The Romanian Day / Ziua Românească Eindhoven 2024: https://vimeo.com/971466048