Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - 16 martie 2023 - Octavian Bucur: Am vrut întotdeauna să ofer ceva înapoi
16 Martie 2023, 13:40
Octavian Bucur, dr. în biologie - specializarea biochimie, cu aplicații în oncologie, specialist în medicina moleculară și profesor asociat la Institutul de Medicină Moleculară Viron, Boston, Statele Unite (https://www.vironinstitute.com/) și coordonatorul grupului Next Generation Pathology (nextgenpathology.eu) din cadrul Laboratorului de Anatomie Patologică al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș“ (www.ivb.ro) din București.
A lucrat ca instructor în Departamentele de patologie și medicină la Harvard Medical School din Boston (https://becklab.hms.harvard.edu/people/octavian-bucur), concentrându-se pe dezvoltarea și aplicarea de noi tehnologii experimentale și computaționale cu impact în patologia moleculară, diagnostic și medicina personalizată.
În colaborare cu laboratorul Dr. Edward Boyden de la MIT, el a dezvoltat o metodă de expansiune a țesuturilor fizice, numită ”Expansion Pathology”, care permite extinderea în volum de aproximativ 100 de ori a oricărui tip de specimen clinic și vizualizarea structurilor de 70–80 de nanometri cu sisteme optice convenționale, microscoape (limitate în prezent la o rezoluție de ~250 nm). Patologia prin expansiune are potențialul de a înlocui microscopia electronică în diagnosticarea și investigarea anumitor patologii și structuri nanometrice (https://galacercetarii.research.gov.ro/).
Octavian Bucur este, de asemenea, laureat al Galei Cercetării Românești - care a avut loc în ziua de 31 ianuarie a.c., la Ateneul Român, în organizarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (https://galacercetarii.research.gov.ro/) - la Categoria Tineri cercetători.
Și invitat, în seara aceasta, de la ora 21.10, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - partea a doua - la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, realizatoare Corina Negrea.