Ana Blandiana: „Cartea neagră a comunismului este o carte pe care se va face istorie în universitățile românești de acum încolo”
20 Noiembrie 2024, 18:24
Marți, 19 noiembrie, la Academia Română, a fost prezentată o ediție actualizată a Cărții Negre a Comunismului, coordonată de istoricul francez Stéphane Courtois, publicată de Editura Spandugino. Această lucrare, apărută inițial la Paris în 1997, și tradusă, la Humanitas, în 1998, a relansat dezbaterea asupra comunismului în Occident, stârnind numeroase controverse.
Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică, a vorbit cu Anca Mateescu, în cadrul emisiunii GPS Cultural, despre această nouă ediție și a subliniat faptul că aceasta este specială datorită actualizării cu noi perspective și bibliografii. Ea include o adendă românească, redactată inițial de Romulus Rusan, și completată cu note de subsol care reflectă cercetările ulterioare.
“Cartea este adusă la zi și plasată nu doar în epocă, dar plasată în epoca pe care ea a creat-o, pentru că este o carte care a creat o epocă, o carte care nu doar a analizat și a tras concluziile asupra unei istorii, ci a și influențat istoria următoare, pentru că viziunea noastră de acum asupra comunismului se naște odată cu Cartea neagră, și toate cărțile și toate studiile despre comunism de după, au beneficiat de curajul și de libertatea pe care le-a dat-o apariția acestei cărți.”
Lansarea noii ediții are loc la 35 de ani de la Revoluția din 1989 și în contextul războiului din Ucraina. Ana Blandiana a evidențiat faptul că acest conflict reflectă "tarele comunismului" și a amintit de contribuția unor regimuri totalitare, precum cel nord-coreean, la acest război.
“Dictatorii continuă să facă istorie, deci și noi trebuie să ne reinventăm libertatea și studiul adevărurilor despre necesitatea libertății.”
Ana Blandiana a accentuat importanța menținerii unei poziții ferme împotriva tentativelor de reabilitare a regimurilor totalitare, subliniind că istoria și memoria trebuie să fie integrate pentru a înțelege adevărul și necesitatea libertății. Noua ediție a Cărții negre a comunismului, publicată de Spandugino, reprezintă un simbol al acestei misiuni.
Miercuri, 20 noiembrie, Stéphane Courtois a susținut conferința intitulată "Istorie și memorie: două demersuri fundamentale într-o lume în schimbare", la Memorialul Victimelor Comunismului din București.