Sherban Lupu: “Începuturile mele violonistice s-au legat de două evenimente care nu aveau legătură cu vioara: celebra gripă din Hong Kong din 1959 și tramvaiul 24.”
28 Iulie 2016, 09:45
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe violonistul român Sherban Lupu. Și-a început studiile la Conservatorul din Bucureşti, cu maestrul George Manoliu, continuându-le la Londra cu Yfrah Neaman, luând lecții cu maeștri violoniști Lordul Yehudi Menuhin, Henryk Szering şi Nathan Milstein, precum şi cu Norbert Brainin de la Amadeus String Quartet şi Sandor Vegh. Este laureat al mai multor concursuri precum: Viena International, Romanian National String Quartet, Jacques Thibaud la Paris, Carl Flesch la Londra, Royal Society of Arts şi Park Lane Group Contest.
“Toate marile schimbări din viața mea, evenimentele importante, care au dus la schimbări hotărătoare, s-au întâmplat pe neașteptate, cu mare rapiditate și aproape din întâmplare.”
Un moment memorabil în cariera sa a fost reconstrucția Capriciului român, o lucrare pierdută pe care a reușit să o refacă împreună cu compozitorul Cornel Țăranu. Această aventură a implicat căutarea fragmentelor de partitură în diverse locații, inclusiv la Muzeul George Enescu și în alte biblioteci importante din România. Lucrarea a fost interpretată pentru prima dată integral în jurul anilor '97.
“În momentul când am cântat piesa împreună cu Cristian Mandeal mi-am dat seama că el o privea cumva dinăuntrul ei, într-un fel de moment creativ. A înțeles această lucrare din punct de vedere al centrului de creație al acestei piese.”
Pentru o înțelegere mai profundă a vieții și carierei violonistului român și pentru a afla cum muzica lui Enescu a fost nu doar o inspirație, ci și un catalizator pentru explorarea sa continuă în lumea muzicii clasice, vă invităm să ascultați interviul realizat de Mihaela Soare cu Sherban Lupu.
Interviu realizat în anul 2015