Radu Paraschivescu: “Am crescut în captivitatea mai multor tipuri de delicii”
02 Ianuarie 2018, 06:00
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe scriitorul Radu Paraschivescu. A devenit cunoscut prin cărţile sale umoristice, prin cele despre fotbal şi prin traducerile din limba engleză. Este un fel de analist al nesimţirii autohtone. Se simte deranjat de lucrurile mărunte, despre care spune că îi cariază liniştea, iar dacă ar fi preşedinte, ar interzice vorbitul tare. În ciuda constatărilor amare, nu ar emigra niciodată. A scris mult despre nesimţiţi, agramaţi şi inculţi, dar şi despre Ines de Castro, despre Maradona şi Caravaggio. „Ghidul nesimţitului“, „Fie-ne tranziţia uşoară“ şi „Mi-e rău la cap, mă doare mintea“ se numără printre cele mai cunoscute cărţi semnate de el.
Copilăria și-a petrecut-o la Lugoj, alături de un unchi și o mătușă, care au jucat rolurile de părinți și bunici. Își amintește cu drag de jocurile, de deserturile delicioase și de prieteniile din acea perioadă.
“Anii copilăriei au fost niște ani pe care eu i-am fixat într-un chenar paradiziac.”
A ales să se dedice cărților la îndemnul tatălui său, renunțând la o carieră sportivă promițătoare. În ciuda unor regrete ocazionale, consideră că a făcut alegerea potrivită.
“În momentul când am descoperit cartea cu adevărat, asta cred că s-a întâmplat în clasa a II-a, de atunci nu m-am mai despărțit. Știu că am început cu o culegere de basme africane în două volume, absolut fascinante, pline de sensuri, de tâlcuri, de pilde, de inserții din tot felul de culturi.”
Pentru a afla mai multe detalii despre viața trăită printre cărți, legătura strânsă cu tatăl său, de la care a moștenit pasiunea pentru ziare și numele proprii italienești, despre pasiunea sa pentru citit, vă invităm să ascultați interviul realizat de Diana Joicaliuc cu Radu Paraschivescu.
Interviu realizat în anul 2018