”Piața românească este o piață foarte mică. Se citește foarte puțin, se cumpără și mai puțin. E foarte greu pentru un autor să trăiască din ceea ce scrie, eventual poate supraviețui." | PODCAST
Scriitorul Dan Lungu este invitatul lui Sebastian Crăciun la ”Ascultă vocile de azi”.
02 Ianuarie 2024, 05:26
Dan Lungu s-a născut în 1969 la Botoșani. Este scriitor, profesor și om politic. A condus Muzeul Național al Literaturii Române din Iași (2013-2017) și este conferențiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultății de Sociologie și Științe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași. În 2016 acesta a fost ales senator în Parlamentul României. Din 2001 este membru al Uniunii Scriitorilor Români, unde a avut mereu poziții ferme împotriva unor abuzuri de care a fost acuzată conducerea USR. Dan Lungu este unul dintre cei mai de succes autori români în literatura post-decembristă, printre cele mai premiate și bine primite lucrări numărându-se volumele „Raiul Găinilor”, „Sînt o babă comunistă!”, „Fetița care se juca de-a Dumnezeu” și „Șoferul din Oz”. Cărțile lui Dan Lungu au fost traduse în engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă, norvegiană, macedoneană, ucrainiană și turcă. Ele au fost primite pozitiv de către critica internațională și au contribuit la notorietatea care i-a permis lui Dan Lungu să fie unul dintre inițiatorii FILIT. Unul dintre cele mai de succes volume este „Sînt o babă comunistă!”, tradus în 13 limbi, fiind publicat și în SUA. Versiunea franceză a fost dublu nominalizată la Premiile Europene „Jean Monnet”, Franța, 2008, iar versiunea poloneză a fost nominalizată la Premiul pentru literatură central-europeană „Angelus”, în 2011. În 2010, a avut loc premiera piesei de teatru „Baba comunistă”, un monolog susținut de actrița olandeză Theaa Rijsewijk și regizat de Henk Kleinmeijer, pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda. „Sînt o babă comunistă!” a fost adaptată cinematografic în regia lui Stere Gulea, după un scenariu de Stere Gulea, Lucian Dan Teodorovici și Vera Ion, cu Luminița Gheorghiu, Marian Râlea și Ana Ularu în rolurile principale. Filmul a fost lansat în cinematografele din România în august, 2013. În luna decembrie a aceluiași an, la Ateneul Tătărași din Iași a avut loc premiera națională a piesei „Sînt o babă comunistă!”, cu un text adaptat după romanul lui Dan Lungu și în regia lui Lucian Dan Teodorovici. În aprilie 2014, în Sala Studio a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara, a avut loc spectacolul-eveniment „Sînt o babă comunistă”, în interpretarea uneia dintre cele mai mari actrițe din Ungaria, Csoma Judit. Spectacolul de la Timișoara a fost o producție a Teatrului „Katona Jozsef” din Budapesta, care a pus în scenă, de altfel, romanul lui Dan Lungu, în anul 2013. În mai 2015, a avut loc la Teatrul de Balet Sibiu premiera spectacolului de dans-teatru „Sînt o babă comunistă!”, inspirat, de asemenea, de romanul omonim scris de Dan Lungu. Spectacolul a avut la bază un libret scris de autorul romanului, coregrafia fiind realizată de tânăra coregrafă neozeelandeză Aleisha Gardner.
În anul 2011 statul francez i-a conferit lui Dan Lungu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.
”Piața românească este o piață foarte mică. Se citește foarte puțin, se cumpără și mai puțin. E foarte greu pentru un autor să trăiască din ceea ce scrie, eventual poate supraviețui. Numărul de cititori vine din politica educațională și culturală pe care am avut-o și care a fost dezastroasă.”
„Cuvântul e fundamental. Nu există viață în afara cuvântului. Ceea ce construiește, poate și dărâma, iar de aici apare frica celor care se află la putere. O frică de cuvânt, o frică de idee. Cuvântul are o forță fantastică”
La ”Ascultă vocile de azi” veți fi martorii unui dialog antrenant, o prezentare a devenirii literare a lui Dan Lungu, dar și o radiografie a societății contemporane. O emisiune care nu trebuie ratată, 2 ianuarie 2024, ora 17:00.