Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din junglele Amazonului la Detunatele Apusenilor
22 Aprilie 2025, 11:00
Explorator al lumii moderne, biolog, scriitor și profesor, Alexandru Stermin este omul care îmbină știința cu spiritualitatea, curiozitatea cu sensibilitatea și aventura cu reflecția profundă. Licențiat în biologie și teologie, cu un masterat în filozofie și psihanaliză, Alexandru a participat la expediții în junglele Americii de Sud și în Siberia. De această dată însă, Silvia Teodorescu îl provoacă să ne ghideze într-o călătorie fascinantă chiar prin România — o explorare a locurilor în care natura, timpul și omul își spun poveștile în tăcere și uimire.
Călătoria pornește de la Cluj și ne duce într-un colț spectaculos din Munții Apuseni: Detunatele, două formațiuni de bazalt unice în România. Aici, coloanele geometrice din lavă solidificată sunt adevărate monumente ale naturii. În nopțile reci de primăvară, gheața ce pătrunde între coloane le dislocă, iar sunetul căderii creează un ecou ce a inspirat denumirea locului. În plus, sub aceste coloane se ascunde un ghețar care se simte chiar și în toiul verii — o veritabilă punte între anotimpuri și realități.
„E o întâlnire din asta între lumi, între anotimpuri, între realități. Nu-ți vine să crezi că poate să existe așa ceva.”
Foarte aproape, un deal aparent obișnuit ascunde o poveste de milioane de ani. Aici, pe Dealul cu Melci, fiecare piatră este o fosilă marină — rămășițe ale unei mări dispărute.
Revenim la gheață, dar de această dată în peștera de la Scărișoara, unde Alexandru și-a petrecut zile din studenție. Această oprire nu este doar un spectacol natural, ci și o lecție de responsabilitate.
„Ajungând acolo la ghețar, o să vedem că se topește. Se topește tot mai mult și mai mult și cred că începem să conștientizăm impactul ăsta pe care îl avem asupra naturii. Și e bine să conștientizăm asta, pentru că noi suntem un element mic, mărunt din ea, dar în același timp putem să avem, prin activitățile noastre și acțiunile noastre, niște efecte catastrofale asupra ei.”
Drumul ne poartă apoi spre Șona, unde descoperim Casa Albastră a artistului Ștefan Câlția.Nu departe, în peisajul colinar, apar niște movile misterioase, despre care legendele spun că au fost lăsate de uriași. Vegetația diferită pe fiecare parte a lor, peisajul panoramic spre Țara Făgărașului și Oltul care șerpuiește jos în vale — toate creează un spațiu în care basmul și realitatea se întrepătrund.
„De la Șona ajungem la Domogled, pe Valea Cernei. Mie îmi place zona asta pentru că este regiunea mediteraneană de la noi din țară. Domogledul e un munte de calcar și calcarul ăsta păstrează peste iarnă căldura și se creează un alt ambient, e plin de smochini și este o întâlnire între România și Grecia. Sunt păduri de liliac, iar noaptea, dacă te plimbi, e plin de licurici.”
Din 2018 comunitatea Cronicari Digitali umblă neîncetat prin toate colțurile României, descoperă oameni, locuri, obiective și povești. În rubrica Spune-mi unde sunt, din emisiunea Orașul Vorbește, prezentăm săptămânal câte o destinație de călătorie pe care te îndemnăm să o descoperi și tu, în următorul weekend sau vacanță!