Miriam Răducanu: “Actorul e un copil, de fapt, până moare”
18 Septembrie 2017, 15:04
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ne-o aduce în prim plan pe coregrafa Miriam Răducanu. A influențat generații de artiști prin abordarea sa unică, care îmbină dansul cu alte forme de artă, precum poezia și teatrul. A colaborat cu regizori de teatru importanți, aducând un suflu nou în interpretarea scenică prin mișcare și expresivitate corporală. Recunoscută pentru viziunea sa profundă și creativitatea sa neconvențională, a fost onorată cu numeroase premii, inclusiv Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
“Mișcarea, în general, cu cât e mai performantă și șocantă, poate aduce aplauze, fără discuții, dar eu, care am lucrat foarte mult în teatru lângă mari regizori - am avut norocul să stau mult lângă Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu - niciodată nu am făcut coreografie în teatru, am făcut mișcare pentru actor, care e ceva special.”
Momente remarcabile ale carierei sale au fost colaborarea cu mari actori la Teatrul Bulandra, unde a creat un spectacol intitulat „O lume pe scenă”, ce a fost interzis ulterior din motive politice, dar și „Nocturnele” de la Teatrul Țăndărică, o serie de spectacole unde a colaborat cu Gigi Căciuleanu și alți artiști de renume.
“Nocturnele, dacă ar fi să le caracterizez cu cuvintele preotului Steinhardt, au fost o oază pentru noi.”
Pentru a afla mai multe detalii despre importanța dansului în teatru, despre experiențele sale de colaborare cu mari regizori, precum Liviu Ciulei și Cătălina Buzoianu, despre importanța mișcării naturale și firești a actorilor, despre „Nocturnele” de la Teatrul Țăndărică, vă invităm să ascultați interviul acordat de Miriam Răducanu Ralucăi Rădulescu.
Interviu realizat în anul 2019.