Mircea Ciobanu: “Asta am făcut eu 50 de ani, aparate de măsurare pentru fizică”
10 Ianuarie 2019, 12:45
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe Mircea Ciobanu, doctor inginer în electronică și cercetător principal la Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele. Este cunoscut pentru realizarea primelor magnetometre spațiale trimise în spațiu de România în cadrul programului sovietic InterCosmos, între 1978 și 1984, program în care a participat și cosmonautul român Dumitru Dorin Prunariu.
“Primii 20 de ani am lucrat în domeniul magnetometriei spațiale, după care a trebuit să schimb, am învățat alte două meserii și am făcut cipuri pentru mari experimente de fizică.”
A realizat aparate pentru măsurări staționare, în mișcare, din satelit, de pe fundul mării și la altitudini mari. Un exemplu notabil este aparatul pentru măsurarea radiațiilor la altitudini de peste 10.000 de metri, folosit de Lufthansa pentru echipajele de zbor. Aparatul a fost proiectat în România, testat parțial aici și reprodus în serie în Germania.
“Experiența pe care am avut-o în aparatură spațială m-a recomandat pentru a face ceva care să fie montat pe un avion și să măsoare la acea altitudine. Și s-a descoperit că nivelul de radiații este de 100 de ori mai mare decât la sol.”
Pentru a afla mai multe detalii despre cariera sa, realizările în domeniul cercetării științifice și contribuțiile României la programul InterCosmos, despre pasiunea sa pentru știință și cercetare sau colaborările sale internaționale, vă invităm să ascultați interviul realizat de Corina Negrea cu Mircea Ciobanu.
Interviu realizat în anul 2019