Florin Zamfirescu: ”Un actor este un om normal care într-un fel special reflectă lumea în care trăiește. Actoria este o oglindire în care publicul poate să-și vadă propriile calități, dar și propriile defecte.” | PODCAST
Actorul Florin Zamfirescu, invitat la ”Ascultă vocile de azi”
28 Decembrie 2023, 05:50
Florin Zamfirescu s-a născut în 1949 la Călimănești, Vâlcea, localitate în care a frecventat și absolvit atât școala generală, cât și liceul. În anul 1967 a intrat pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie „Ion Luca Caragiale” din București, clasa profesor Constantin Moruzan, absolvind-o 1971 ca șef de promoție. Fiind repartizat la Teatrul de Stat din Târgu Mureș, s-a mutat după doi ani la București, în noiembrie 1973, la Teatrul Giulești. Între anii 1991 și 1994 a funcționat ca director adjunct artistic al Teatrului Odeon. A fost rector al UNATC în perioada 2000 - 2008. În paralel cu aceste activități, și-a continuat activitatea de actor de teatru și film, respectiv de regizor de teatru.
Debutul său absolut s-a produs la 27 martie 1966, când, în calitate de elev de liceu, a participat la emisiunea-concurs televizată „Dialog la distanță”, în care a recitat cu succes poezia „Legenda mănăstirii Argeș”. Mai târziu ca student al IATC, a interpretat în cadrul Studioului Cassandra roluri în piese scrise de Costache Facca (personajul Ianache din „Comedia Vremii”), Constantin Negruzzi (Mitropolitul din „Alexandru Lăpușneanu”), respectiv personajul Varravin din piesa „A murit Tarelkin” de Suhovo-Kobalin, ca parte a examenului de diplomă. A fost, de asemenea, parte a echipei de producție a piesei „Divertisement 70”, considerată un simbol al generației sale.
Între 1971 – 1973, la Teatrul de Stat din Târgu Mureș, a jucat în peste 20 de piese scrise de Paul Anghel-Kesarion, Anton Cehov, Carlo Gozzi, Roger Avermeatte, Ion Luca Caragiale, Mihail Sebastian, Romulus Guga, Pablo Neruda, Dan Tărchilă.
În perioada 1973 - 1996, la Teatrul Giulești (rebotezat Teatrul Odeon), a interpretat roluri în piese scrise de Ion Luca Caragiale, Petru Vintilă, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Roger Avermeatte, Mircea Radu Iacoban, Edmond Rostand, Paul Ioachim, Goldsmith, Monciu Sudinschi, Dan Tărchilă, Georg Büchner, Giuseppe Bertto, Ileana Vulpescu, George Bănică, Victor Hugo, Arbuzov, Cehov, William Shakespeare.
După 1989, a fost protagonistul unor piese scrise de C. Călin, Carlo Goldoni, F. Arrabal, Shakespeare, Paul Ioachim, Anton Cehov, Camil Petrescu, Georg Büchner, P. Weiss (la Teatrul Bulandra), Sofocle și Caragiale (la Teatrul Național din București).
A jucat în 30 de filme regizate de Dan Pița, Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Lucian Pintilie, Nicolae Corjos, Mircea Moldovan și Mircea Daneliuc.
A obținut foarte mute premii, printre care: Premiul Criticii „Cel mai bun actor al anului 1997”, Marele Premiu „Leul de aur” la Arezzo – Italia, Diploma de excelență în Cinematografia română - 2003 și a fost decorat cu Ordinul National PENTRU MERIT, în grad de cavaler.
”Deosebirea între teatru și film este datorată mijloacelor de expresie, care la teatru trebuie amplificate. Știți care este diferența între un actor prost și unul bun? O sămânță pusă în pământ are în ea rădăcinuță, tulpiniță și mugurași. Astfel ea se dezvoltă până ajunge în timp un stejar. Ăsta e actorul bun. Actorul prost este cel care nu are rădăcinuță, tulpiniță și mugurași și construiește un stejar din butaforie”
La ”Ascultă vocile de azi”, Florin Zamfirescu este invitatul lui Sebastian Crăciun. Un dialog dinamic, o analiză pertinentă a fenomenului teatral și educațional din ultimile decenii, dar și plăcerea descoperirii unui povestitor. O emisiune de colecție, 28 decembrie, ora 17:00.