Emil Hurezeanu: "Au apărutlimbaje noi, nu doar realități noi"
10 Ianuarie 2025, 12:05
Limbajul este nu doar copia realității, expresia realitățiici, cum spune celebrul filozof austriac Wittgenstein, care a studiat asta cu100 de ani în urmă, este șicauza realității. Limbajul determină noi realități, nu doar le reflectă, mai spune Emil Hurezeanu, Ministrul Afacerilor Externe, invitat la ”Ascultă vocile de azi” - la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, astăzi, de la ora 17.00, într-un interviu realizat de Corina Negrea.
Un interviu despre România de dinaintea evenimentelor din decembrie 1989 (când Emil Hurezeanu era redactor al Postului Europa Liberă), despre admiterea țării noastre, alături de Bulgaria, în Spațiul Schengen, ca țară cu drepturi depline (moment la care Emil Hurezeanu era ambasador al României în Republica Austria), despre provocările vremurilor ce vor veni - eucred că trebuie să avem grijă destabilitatea politică, trebuie păstrată cu orice preț. Și cred că trebuie să nu mai vorbim în clișee. (...) Oamenii au vorbit prea mult în clișee (...): ”Cebună edemocrația”. Foartebine.E bună. (...) Darlimbajul acestapauşalizant, normativist s-a văzut cănu mai are succes (...), în Statele Unite, în primul rând - dar și diplomație, tehnologie și Inteligența Artificială - care, în sine, rămân niște instrumente și care nu vor înlocui oamenii, pentru că e nevoie de human touch.E nevoie de oameni. E nevoie de creativitatea spontană și necontrafăcută.E nevoie de simpatia și empatiacare se creează între oameni. (...) Dar măîngrijorează efecte secundarecare pot să se transforme în cauze primareale unei catastrofe.Sau al unor suite de catastrofeprin neînțelegere, mai spune Emil Hurezeanu.
Între 1982 și 1983 a fost bursier Herder, la Universitatea din Viena, Austria, la Universitatea Charlottesville, Virginia, SUA (1985) - Special Programm pentru Relații Internaționale și are un Master în Relații Internaționale şi Strategii obținut la Boston University, SUA, în anul 1991.
A fost profesor invitat pentru Relații Internaționale, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (2002-2003) și, pentru o perioadă scurtă - Consilier de politică externă şi comunicare al prim-ministrului României (2003, martie - septembrie).
Este autor al mai multor volume de poezii, publicistică și eseuri: „Lecția de anatomie“, poezii, Editura Dacia, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1979), „Șapte poeți din Sibiu“, antologie lirică, română – engleză, Bruxelles – Bucureşti (1992), „Primele, ultimele“, poezii, Editura Albatros, Bucureşti, 1993 – și eseuri - 1996 „Între câine și lup“, Editura Apostrof, Cluj-Napoca.
În anul 1998 publică, la Editura Albatros, „Cutia neagră: 1001 minute la microfonul Europei Libere“, volum de interviuri distins cu Premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor din România (tot în 1998) și „Pe trecerea timpului“, jurnal politic românesc 1996-2015, Editura Curtea Veche, 2015.
În anul 2016 apar, la Editura Paralela 45, Bucureşti „Opere lirice complete“ iar în 2020 „Opera poetică”, ediție bilingvă română și germană, Editura Pop, Ludwigsburg, Germania.
A fost Ambasador extraordinar şi plenipotențiar al României în Republica Federală Germania (2015-2021) și în Republica Austria (2021 - 2024).
Detalii CV oficial (www.mae.ro), https://romania.