Dorel Vișan: “Teatrul e simplu, trebuie să-l facă pe om mai pur, mai luminos, trebuie să potolească patimile oamenilor, ori noi trăim o vreme când artiștii răscolesc patimile oamenilor”
20 Iulie 2018, 06:13
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe actorul Dorel Vișan. S-a născut în 1939 într-un sat din județul Cluj, unde “locuitorii mergeau pe picioroange pentru a evita noroiul”. Pe lângă talentul său actoricesc, Dorel Vișan este apreciat și pentru profundele sale reflecții asupra vieții, spiritualității și culturii românești. Reprezentând cu succes valorile tradiționale și autenticitatea rurală este o voce importantă în peisajul artistic românesc.
“Omul nu poate exista fără Dumnezeu pentru că are această relație, această rădăcină despre care vorbește Dostoevsky, rădăcina mistică, rădăcina divină care este acolo în sufletul omului și ea poate să stea în formă latentă, să nu se manifeste, dar instinctiv și transcendental, ea există acolo și se manifestă atunci când omul are nevoie.”
Credința sa este că actorul trebuie să recreeze destine și unul dintre cele mai dragi roluri pe care le-a făcut este cel din filmul ''Un bulgăre de humă'', în care l-a interpretat pe Ion Creangă. Pentru a-l face, și-a reamintit credințele și jocurile copilăriei, învățăturile și descântecele mamei.
''Poate singurul meu regret este cel pe care l-am spus la finalul filmului “Magnatul” în personajul pe care l-am făcut atunci: Nu-mi pare rău că mor, îmi pare rău că nu m-am priceput să trăiesc.”
Pentru a afla mai multe detalii despre rădăcinile sale puternice, respectul pentru tradiție și spiritualitate, dar și modul în care experiențele din copilărie și educația l-au format și i-au influențat parcursul artistic și uman, vă invităm să ascultați interviul realizat de Anamaria Spătaru cu Dorel Vișan.
Interviu realizat în anul 2018