„Sieranevada” și „Câini”, marii câștigători la PREMIILE GOPO 2017
22 March 2017
Teatrul Ţăndărică prezintă piesa “Candid” în cadrul Sărbătorii Francofoniei 2017
22 March 2017

ARTA UNEȘTE LUMEA la festivalul internațional de film „ARIPI”

Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan și Rusia vor participa alături de invitatul de onoare România în perioada 21 – 26 martie 2017, la cinematograful „Eforie”, la prima ediție a festivalului internațional de film „Aripi”, organizat de Centrul Rus de Știință și Cultură din România. Țările participante la festival fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI) și sunt reprezentate prin ambasadele acestora în România: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Rusia.

Fiecare dintre țările implicate a pregătit filme artistice, documentare și filme de animație de genuri diferite, de la comedie până la thriller, de la filme de acțiune până la filme pentru copii.

România va prezenta două filme documentare care povestesc despre minoritățile naționale care trăiesc aici, realizate cu sprijinul TVR, și la gala de deschidere, filmul documentar artistic “Pădurea”, 2014, în regia lui Sinișa Dragin, o coproducție România-Serbia.

pagina documentarului FILIPOVENII ȘI CAZACII LUI NEKRASOV de pe site-ul TVR

pagina POVESTEA MINORITĂȚILOR DIN ROMÂNIA de pe site-ul TVR

pagina de FB dedicată filmului PĂDUREA

Rusia este prezentă cu o savuroasă comedie „Mâna cu briliante”, și un film artistic istoric, „Ofițerii”. Iar gala de închidere a festivalul va oferi publicului un emoționant film inspirat din fapte reale – „Cutremurul”, o coproducție ruso-armeană, care a apărut în anul 2016.

Vor fi, de asemenea, vizionate și producțiile artistice ale altor țări, precum un thriller mistic din Belarus – „Masacrul”; o poveste despre prietenie și credință – „Intenția”, din Azerbaidjan; un film istoric din Kazahstan – „Oastea lui Mân Bala”; sau „Tangoul copilăriei noastre”, din Armenia, un film despre dragoste și război. Pentru copii, am pregătit filmele „Lecția” din Azerbaidjan și animațiile ”Cântecul lui Jairuk” și ”Barza” din Belarus. Filmele documentare prezentate de fiecare țară în parte vor aduce publicului din România gustul unor lumi speciale, cum ar fi bucătăria azeră, și imagini puternice despre personalități culturale sau locuri extraordinare: Marc Chagall, Tarkovski, Paradjanov, stepa kazahă.

Deviza festivalului internațional de film „Aripi” este „Arta unește lumea”.

Centrul Rus de Știință și Cultură la București este o instituție care, așa cum sugerează și denumirea, se ocupă de promovarea limbii, literaturii și culturii ruse sau a spațiului Federației Ruse. Centrul organizează numeroase evenimente precum cursuri de limba rusă, seri literare, concerte în registrele vocal și instrumental, proiecții de filme, expoziții de artă, precum și alte evenimente cu caracter artistic sau cultural.

În cadrul proiectului Festivalul de Film Internațional „Aripi”, pornind de la motto-ul oficial al festivalului – „Arta unește lumea” – partenerii Centrului Rus de Știință și Cultură sunt : Asociația ArtViva, înființată în anul 2012 și care este un partener al Ambasadei Federației Ruse pe proiecte culturale încă de pe atunci, Cinemateca Română, o instituție publică al cărei obiectiv este trecerea în evidență, conservarea și promovarea patrimoniului de filme și, desigur, partenerul media nelipsit cu care Centrul lucrează încă de la înființare – Televiziunea Română.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *