#ACASĂ – O campanie Radio România Cultural – Cătălin Ștefănescu, realizator TVR
27 March 2020
#ACASĂ. Andrei Pleșu citește audiobookul Minima Moralia, la Radio România Cultural. De la ora 17,30
27 March 2020

#ACASĂ. Gabriel Liiceanu citește audiobook-ul Declarație de iubire, apărut la Humanitas, pe frecvențele Radio România Cultural. Vineri, de la ora 15,30.

Campania #Acasă, realizată de Radio România Cultural și Humanitas, continuă cu audiobook-ul Declarație de iubire, în lectura lui Gabriel Liiceanu. Într-o extraordinară pagină evocatoare, Gabriel Liiceanu vorbește despre ”doi nomazi ai exilului convertiți la sedentarism” și astfel așezați în Paris. Doi oameni care vorbeau în locul nostru despre suferințele noastre și ale culturii române sub dictatură. Cei doi au fost-spune memorialistul-  ”răzbunarea părții noastre care nu ajungea să se rostească”. O răzbunare de la microfonul Europei libere, aparent la adăpost de represiunea comunistă. Numai aparent la adăpost, avea să o dovedească atentatul comandat de însuși Ceaușescu. Desigur, e vorba de Monica Lovinescu și de Virgil Ierunca.

Evocarea din Declarație de iubire (din care difuzăm o primă parte) ne învață să ne iubim eroii. Ea e și o mărturie a modului în care un intelectual a străbătut istoria noastră recentă. Declarația lui de iubire  se însoțește cu un strigăt. Memorialistul strigă asemenea  celor care, ”din generație în generație, au disperat de România”. E strigăt, e disperare și nu abandon.  Realizator, Eugen Lucan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *