O călătorie românească prin Budapesta de Ziua Europei
10 May 2017
Atelier de Carte Obiect pentru copii de toate vârstele
11 May 2017

Victor Drujiniu la Festivalul Internațional de Benzi desenate din Budapesta

ICR Budapesta susține participarea artistului Victor Drujiniu la a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Benzi desenate din Budapesta, care va fi organizat duminica, 14 mai 2017, de Uniunea de Benzi Desenate din Ungaria. Festivalul va avea loc la Grădina Dürer din Budapesta, Ajtósi Dürer sor 19-21.

Festivalul Internațional de Benzi desenate din Budapesta este cel mai mare eveniment de benzi desenate din Ungaria și singurul care invită și creatori din străinătate, cu scopul de a prezenta cultura acestui gen artistic din perspectivă internațională. Invitații acestei ediții a Festivalului, alături de Victor Drujiniu, sunt Jul (Franța), creatorul recent al Lucky Luke, și Leopold Maurer (Austria), respectiv cunoscutul jurnalist maghiar, personalitate mediatică, Róbert Puzsér.

Victor Drujiniu (1981, Sfântu Gheorghe) a absolvit Facultatea de Artă din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara în 2005, a lucrat între 2006-2007 la un studio de animaţie 3D. A debutat în 2007 cu o scurtă bandă desenată, Taina, apărută în revista SF timişoreană Helion. Talentul său a fost remarcat de un agent brazilian, care i-a facilitat comenzi de la: Tales from Wonderland: Alice, Grimm Fairy Tales, Return to Wonderland: The Mad Hatter II, The Waking.

Adaptarea BD a filmului Predators – Film Adaptation, un comic book de 64 de pagini, publicat de Dark Horse, a treia mare editură din Statele Unite, după Marvel şi DC Comics, a fost desenat (creionat) în întregime de Drujiniu şi lansat pe piaţă în vara lui 2010. Apoi a primit comanda să creioneze mai multe planşe dintr-un nou episod din Incredible Hulk : Amadeus Chopentru Editura Marvel. Comicbook-ul a ieşit pe piaţă în ianuarie 2011 şi are meritul de a reuni pe singurii doi români care lucrează în prezent în industria comics-ului american: Victor Drujiniu (creionaj) şi Sandu Florea (trasul în tuş). În anul 2012 a fost invitat la London Super Comi Con, alături de artiși cunoscuți ai genului: George Perez, Ian Churchill, Bill Sienkiewicz, Mike Deodato J.R., Jim Cheung. În același an a colaborat cu revista DC Comics, contribuind la numerele 13 și 14 ale revistei. În 2014 a început colaborarea cu Soleil, a doua editură specializată pe BD din Franța.

„Victor Drujiniu practică un desen academic, hiperrealist, aşa cum puţini autori români de BD mai lucrează astăzi.” (Dodo Niță)

Mai multe despre lucrările artistului: http://druje.deviantart.com/

Pagina Festivalului Internațional de Benzi desenate din Budapesta: http://kepregeny.blog.hu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *