Expoziția “Feelings”, Codrin Mircea
21 November 2016
Seară de jazz și blues cu Ruxandra Zamfir, la Galeria Întâlnirilor
22 November 2016

Un tînăr de 17 ani din Irak a decis să lupte prin artă.

“Continui să sculptez, asta înseamnă ca nu am frică de aceşti demoni”, afirmă un adolescent de 17 ani din Irak, care prin sculpturile sale vrea să readucă la normalitate toate edificiile distruse.

Băiatul de doar 17 ani vrea să aducă la viață capodoperele distruse din zona arheologică Nimrud,Irak.

Atins profund de distrugerile patrimoniului arheologic, provocate de militanții Isis, tânărul a decis să sculpteze din nou copodoperele distruse și pierdute.

De mic copil, datorită tatălui sculptor, Nenous Thabit a început să se joace cu lutul  și a arătat imediat un talent natural.Acum, el vrea să folosească darul său pentru a trimite un mesaj puternic împotriva teroriștilor califatului.

Situl arheologic din apropiere Mosul a fost devastat în 2015, de către jihadiști, deoarece a fost considerat un simbol păgân.

Ideea de a dori să reconstruiască capodopere nu este un gest pur estetic, dar are, de asemenea, o rezonanță politică.

“În Irak sunt oameni care sunt uciși doar pentru că sunt sculptori,  doar pentru că ei sunt artiști, Isis îi consideră inamici.

Deplasați  la sculptură înseamnă că artiștii  nu sunt intimidați de către acești demoni.”.

Băiatul care a crescut în Mosul acum trăiesc în Erbil,  a reconstruit deja aproximativ douăzeci de statui și basoreliefuri.Lucrările sale reproduc creaturi distruse de militanți Isis.

Sculptura lui preferată este o replică a unui Lamassu, o ființă supranaturală, cu capul unui om, corp de leu, picioare de carne de vită și caracteristici ale aripilor vultur.

De la Oana Ciuca  aflam  mai multe detalii.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *